Hlavní obsah

Elitní soupeřky pro házenkářskou reprezentaci. Češky se utkají s nejlepšími celky světa

Střet s nejužší světovou špičkou. České házenkářky na startu března vyzvou mistryně světa i Evropy Norky a jejich poslední finálové sokyně z Dánska, na prestižním turnaji Golden League doplní vybranou společnost ještě domácí Nizozemky. „Jde o výzvu, kdy se budeme měřit s nejlepšími," uvědomuje si norský trenér národního týmu Bent Dahl. Jeho vize pro test v Eindhovenu je daná, naladit se na klíčovou dubnovou kvalifikaci.

Foto: Sport Invest

Házenkářka Markéta Jeřábková.

Článek

„Jedná se o jeden z nejlépe obsazených turnajů vedle mistrovství světa, olympijských her a Ligy mistrů. Máme před sebou opravdu náročný týden, bude to pro nás velká zkušenost," potvrdil Dahl, norský kouč české reprezentace házenkářek, že turnaj v Nizozemsku je pro jeho tým vítanou přípravou. „Zlepšovat se můžeme jedině tak, že se budeme pravidelně učit od těch nejlepších. Čekají nás tři náročné zápasy ve čtyřech dnech, tudíž se na to musíme připravit a jít do všech utkání naplno," doplnil.

Zatímco ostatní tři celky mají účast na letošním mistrovství světa jistou, Češky se o šampionát utkají v baráži se Švýcarskem. „Takové týmy nepotkáváme každý den. Přistupujeme k soupeřkám s respektem, ale jsou to hráčky jako my, dá se proti nim hrát," prohlásila sebevědomě největší hvězda českého týmu Markéta Jeřábková. Důkazem budiž říjnová remíza se Švédskem (26:26), které pak na MS skončilo páté. „Nemáme nůž na krku, nejde o postup. Ale nesmíme turnaj odehrát s něčím v gatích navíc. To bychom dopadly jako v prvním zápase se Švédskem," připomněla úvodní porážku 20:36.

Program turnaje Golden League
Čtvrtek 2. března
17:30 Norsko – Dánsko
20:00 Nizozemsko – Česko
Sobota 4. března
16:30 Dánsko – Česko
19:00 Nizozemsko – Norsko
Neděle 5. března
14:30 Norsko – Česko
17:00 Nizozemsko – Dánsko

„Nechceme udělat ostudu, od takových soupeřů se máme co učit, rozhodně nám to může do budoucna přinést pozitivní věci," doplnila Jeřábková, která po sezoně přestupuje z norského Vipers Kristiansand do dánského Ikastu. V Nizozemsku se tak utká se současnými i budoucími spoluhráčkami. „Pro nás je nejdůležitější, abychom se dobře připravili na dubnovou kvalifikaci se Švýcarskem," naznačila, kde bude vrchol jarní části sezony. První utkání sehraje česká reprezentace 8. dubna venku, odveta je pak 11. dubna od 19:30 hodin v Brně.

Švýcarsko není pro české házenkářky žádnou neznámou, prošly přes něj už v baráži na mistrovství světa 2021. Po domácí v remíze 27:27 rozhodly o postupu vítězstvím 28:22 na palubovce soupeřek. „Máme je vyzkoušené na vlastní kůži," usmála se Jeřábková. „Tým je víceméně stejný, zůstává i kouč, podobný bude také herní systém. Možná mají výhodu, že na rozdíl od nás byly na prosincovém šampionátu. To jim může hrát do karet, protože mají za sebou víc těžkých zápasů. Ale já věřím, že máme sílu a jsme schopné je přeskočit."

Zatímco Jeřábková se s hráčkami světové extratřídy běžně potkává v Lize mistrů, pro Natálii Kuxovou, benjamínka českého týmu, bude turnaj v Nizozemsku unikátním testem. „Moc se těším, s takhle dobrými týmy jsem ještě nehrála. Jsem zvědavá," pronesla 19letá spojka z Olomouce, která se teprve zabydluje v seniorské reprezentaci. „Je to velká změna. Holky jsou neskutečně silné, ale pomalu si zvykám," okomentovala přechod z juniorské kategorie, za reprezentační áčko žen zatím odehrála pět zápasů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články