Hlavní obsah

Házenkář Kučerka chtěl pokračovat i po padesátce: Dělalo mi radost vychytat o třicet let mladší kluky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v 51 letech měl stále chuť hrát. Kariéru ale házenkářskému brankáři Josefu Kučerkovi ukončilo zdraví. „Klouby už toho mají dost. Bolí mě kotníky a kolena. Jinak jsem přesvědčený, že bych pokračoval dál. Dělalo mi radost, když jsem mohl vychytat střelu někomu o třicet let mladšímu,“ usmívá se bývalý reprezentant, který si na přelomu tisíciletí zachytal na třech světových a dvou evropských šampionátech.

Foto: Ivo Stejskal, ČTK

Házenkářský brankář Josef Kučerka ukončil kariéru v neuvěřitelných 51 letech.

Článek

Jedenáct sezon strávil ve Francii, pak zakotvil v extraligových Hranicích, kde si kariéru ještě prodloužil o neuvěřitelných dvanáct let. Loni se dokázal vrátit po zranění kolene, letos už však nechytal a nastoupil jen k poslednímu zápasu kariéry minulý týden s Maloměřicemi.

V závěru si připsal dva zákroky se stoprocentní úspěšností, Hranice však padly těsně 22:23. „Užíval jsem si to, bylo to nádherné. Během chviličky jsem si zase v brance připadal jako doma," popisoval velezkušený gólman.

Splnilo se mu přání a rozloučil se před zaplněným hranickým publikem. To mu po konci duelu aplaudovalo vestoje a Kučerka obdržel mnoho darů. Včetně automobilu. „Velké překvapení. Dělal jsem si srandu, že když jsem dostal tolik věcí, tak bych se za půl roku vrátil," smál se. „Ale už je bohužel to definitivní konec," dodal vážně.

Házenkářskou dlouhověkost Kučerka dohnal do extrému. Dekády trvající kariéry brankářů však nejsou nic neobvyklého. Na českých palubovkách zářil i po čtyřicítce Petr Štochl, který skončil ve 42 letech na vrcholu. V reprezentaci ještě nedávno čaroval 43letý Martin Galia, jenž kariéru stále oficiálně nezabalil. A například plzeňský bouřlivák Radek Motlík končil v 48 letech.

Věk podle Kučerky nehraje u gólmanů žádnou výraznou roli. Naopak spíš prospívá. „Brankáři vyzrávají o dost později než hráči v poli. Ti toho taky naběhají výrazně víc, zatímco my čekáme, kdy na nás něco poletí," vysvětloval. „Kondiční přípravu máme mírnější. Hlavní jsou zkušenosti, čtení střelce a tušení, kdy udělat jaký pohyb," pokračoval.

Klíčové tak je mít do házené chuť a zůstat zdravý. Hranické legendě se splnila jen první část. „Žádný recept na dlouhověkost nemám. Házená mě prostě bavila. Stále jsem měl ohromný zápal," prozradil. Když se před rokem vracel po zranění, vtipkoval, že přece nebude končit v polovině kariéry.

Tělo mu však nakonec řeklo dost. Teď se plánuje věnovat stavební firmě, kterou řídí s bratrem, a nejmladšímu synovi. Ten se také postavil do brány. „Naplňuje mě ho sledovat. Jezdím s ním skoro na všechny tréninky," doplnil Kučerka s úsměvem.

Reklama

Související témata: