Hlavní obsah

Ukrajina - Česko 26:28 Házenkáři si vedli odvážně na Ukrajině a po vítězství rozdílem dvou gólů stojí blízko postupu na ME

Záporoží

Čeští házenkáři po odvážném výkonu vyhráli v Záporoží nad domácí Ukrajinou 28:26 a udělali důležitý krok k postupu na mistrovství Evropy 2022, které budou hostit společně Maďarsko a Slovensko. Z posledních dvou zápasů skupiny by reprezentantům mělo stačit uhrát bod, buď v pátek večer na Faerských ostrovech, nebo pak v neděli při brněnské odvetě proti Ukrajině.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Roman Bečvář (v červeném) na archivním snímku.

Článek

Národní tým se přitom musel vyrovnávat s citelným oslabením. Německý Bergischer z karanténních důvodů neuvolnil gólmana Mrkvu a střední spojku Babáka. Nakonec nemohli v den zápasu na Ukrajinu odletět ani marodi Patzel a Solák. Do branky navíc narychlo musel 42letý Martin Galia. „Už jsem nečekal, že bych měl vydržet takovou porci minut, ale akutní potřeba reprezentace mě poslala na hřiště," říkal Galia a počínal si skvěle.

Po osmi minutách vedl český tým už o čtyři góly a český brankář držel čisté konto. Dokonce se sám trefil do prázdné branky domácích. Po dvaceti minutách byl stav dokonce 12:6 pro hosty, když jejich útočnou hru perfektně dirigoval kapitán Bečvář a do zakončení se dostával ze spojky i Klíma.

Ukrajinci si dlouho nevěděli rady s obranným valem národního týmu, jenž překypoval energií i odvahou. Teprve na začátku druhého poločasu soupeři pomohla série českých vyloučení, chytil se i střídající Vjunik, ale blíž než na rozdíl gólu se Ukrajina ve skóre nedostala. Když se povedlo reprezentantům zapojit do koncovky i křídla, čtvrthodiny před závěrečným hvizdem zase zvýraznili své vedení na 22:17. Soupeř pak sáhl k maximální tvrdosti, v útoku riskoval v sedmi hrou bez brankáře a zase se dostal na dostřel (24:25), ale Češi s entuziasmem si šli pro důležité dva body. Góly Bečváře, Čípa a Pirocha pečetili cenný výsledek.

Přímo ze Záporoží reprezentanti přelétají k dalšímu utkání na Faerské ostrovy a náročný zápasový trojboj zakončí v neděli. „Přestože se nám malinko rozbilo jádro týmu, uhráli jsme cenný výsledek. V projevu mužstva byla spousta kvality a hlavně srdce, proto se můžeme radovat. Teď ještě udělat poslední krok, i když ani ten nebude vůbec lehký," mínil trenér Rastislav Trtík.

Jeho svěřenci přiletěli do Záporoží až pár hodin před zápasem, na jehož začátek pak čekali rovnou ve sportovní hale, ale žádná únava na nich nebyla znát. „Bylo to moc těžké, ale kluci bojovali jak lvi. Vážně smekám před hráči za fantastický týmový výkon," uvedl Trtík.

„Sáhli jsme si až na dno sil, ale po úžasném začátku jsme hráli Ukrajincům pořád na nervy a za celý zápas je nepustili do vedení. Odmakali jsme to v obraně i útoku a výhra je sladkou odměnou. Také povzbuzením na předlouhý let na Faery," doplnil nestárnoucí gólmanský fantom Galia.

Kvalifikace na ME 2022 házenkářů - skupina 3 v Záporoží
Ukrajina - Česko 26:28 (12:16)
Nejvíce branek: Horiha 6, Kozakevič 4, Ilčenko a Burzak po 3, Tilte 3/2 - Bečvář 6/1, Klíma 5, Hrstka 5/3, Číp 4, Piroch 3. Rozhodčí Paničevič, Roznatovič (oba Černá Hora), vyloučení 4:5, sedmimetrové hody 3/2:5/4.
Rusko - Faerské ostrovy 31:24 (16:10)
1.Rusko5320143:1338
2.ČR4211110:1015
3.Ukrajina5212132:1315
4.Faerské ostrovy400490:1100

Reklama

Související témata: