Hlavní obsah

Hodně volejbalových klubů tréninky nerozjede. Překážkou je rouškový mód

Volejbal disponuje téměř třiceti tisíci aktivními členy, z nichž dvě třetiny aktivně sportují a soutěží v mládežnicích kategoriích. Všichni se společně s trenéry a rodiči dětí těšili na moment, až budou konečně ve svých klubech trénovat. To je sice od čtvrtka možné, ale v halách a tělocvičnách pouze v roušce a do maximálního počtu deseti lití. „Moje osobní očekávání byla trochu optimističtější, je vidět že zdravotní odborníci jsou odtrženi od sportovní reality," prohlásil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

Foto: Sport.cz

Prostějovské volejbalistky prohrály v extralize čtvrtý z pěti zápasů. (ilustrační foto)

Článek

„Některé kluby možná restartují své aktivity a vrátí se k pravidelným tréninkům i se stávajícími omezeními. Nevidím ale reálně, aby se spustily soutěže. To si umím představit až ve chvíli, kdy bude sportovat bez roušek," dodal Pakosta.

Jedna z nejpočetnějších členských základen dětí a mládeže je právě ve volejbale. I proto musel svaz a jednotlivé kluby denně odpovídat na otázky svých členů, kdy už bude možné konečně začít s tréninky v hale nebo v tělocvičně. Povinnost nosit roušky ale všechno významně komplikuje.

„Tento parametr může dávat logiku pro epidemiology, ale z pohledu sportovních organizací to tak rozhodně není. Plnohodnotný trénink v roušce bude složité zajistit," prohlásil Pakosta, který intenzivně komunikoval s Národní sportovní agenturou. „Další diskuze proběhne ještě ve čtvrtek, kdy předseda Milan Hnilička svolal Národní radu pro sport, kde jsem členem. Roušky budou jedním z bodů jednání."

Stejně jako další představitelé ze sportovního prostředí by si předseda volejbalového svazu přál roušky z nařízení odstranit. „Věřím tomu, že benefity organizované sportovní aktivity převyšují možná rizika," dodal Pakosta. „Pokud budou o tom rozhodovat pouze odborníci z oblasti zdravotnictví, tak pohled na věc může být jiný."

Na klubové úrovni vnímá Marek Pakosta touhu po návratu do normálního stavu. „Dlouhou dobu nemohly děti vyvíjet sportovní aktivitu v tělocvičně nebo v hale, po volejbalu mají obrovský hlad. Je otázka, jak budou nyní reagovat. Možným limitem pro návrat do normálnějšího režimu je také fakt, že jsou zavřené školní tělocvičny. Kluby aktuálně a urgentně zjišťují, zda mohou být otevřené pro volejbal. Máme však informace, že mnoho volejbalových klubů kvůli rouškám tréninky uvnitř nerozjede," dodal Pakosta.

Velké množství volejbalových klubů bylo během výluky aktivní, s dětmi byly v kontaktu. Přicházely s online aktivitami nebo pořádaly například outdorové tréninky v malých skupinách. Vedle klubové úrovně řeší volejbalový svaz i svoje reprezentační výběry mládežnických kategorií. V lednu je čekají kvalifikační turnaje na ME a v tento okamžik musí dohánět dvouměsíční manko způsobení nouzovým stavem a z něj plynoucích omezení.

Reklama

Související témata: