Hlavní obsah

Ke každému titulu vede tvrdá cesta, říká zkušený volejbalový kouč Brom

Ústí nad Labem

Úspěšnou bilancí se může pochlubit zkušený volejbalový kouč Petr Brom. Během své bohaté trenérské kariéry absolvoval s řadou extraligových klubů semifinálové nebo i finálové série play off a boje o medaile. Momentálně působí na lavičce VK Ústí nad Labem, s nímž došel do čtvrtfinále. A pozorně sleduje aktuální vývoj v extralize, když dokonale zná prostředí všech čtyř semifinalistů. „Liga má špičkovou úroveň,“ podotýká protřelý kouč v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Volejbalový trenér Petr Brom.

Článek

Jako trenér jste získal s Českými Budějovicemi čtyři mistrovské tituly, už předtím s Duklou Liberec jeden, a Karlovarsko jste při jeho premiérové sezóně v extralize přivedl k bronzu. Dalším účastníkem semifinále je Kladno, odkud pocházíte a začínal jsem tam s volejbalem. Co říkáte na složení elitní čtveřice v play off?

V extralize vidíme špičkový volejbal. Podle umístění v základní části je dotyčný kvartet v semifinále oprávněně. Byl jsem se podívat na úvodní zápas Liberce s Kladnem, které i přes porážku potvrdilo, že je bojovným týmem. Středočeši dřeli i za nepříznivého stavu a mohli jít do tie-breaku. Pak jsem viděl v noci v televizi záznam duelu Českých Budějovic s Karlovarskem. Hosté hráli dobře, naopak Jihočeši poněkud znervózněli. Karlovarsko vede v sérii 1:0 a Budějovičtí se jistě pokusí v pátek v Karlových Varech mu porážku vrátit.

Dovedete se vžít do pocitů trenérů i hráčů v průběhu semifinálových sérií?

Ke každému titulu vede tvrdá cesta. Myslím, že za ta léta o tom z vlastní zkušenosti něco vím. Tedy o atmosféře v klubech, kde jsem působil, i rodném Kladnu. Rozhodně si všude uvědomují, že dojít do finále nebude vůbec jednoduché. Všechny týmy jsou opravdu vyrovnané. Rozhodne momentální forma družstev i jednotlivců. Pro postup je nutné třikrát vyhrát, a i během sérií se mohou naděje a šance týmů otáčet jako v hokeji. Dobře má teď našlápnuto Karlovarsko, které šlo do play off až ze čtvrtého místa a ve čtvrtfinále mělo na vlásku postup proti pátému Brnu.

Zažil jste, aby tým z nepříliš výhodné výchozí pozice vyhrál nakonec extraligu?

Když bouchnou saze, tak se může stát cokoliv. Vzpomínám si, že v mém prvním roce v Budějovicích jsme také šli do play off až ze čtvrtého místa a suverénně jsme pak získali titul. I ve volejbale je možné všechno.

Sledujete závěr této sezóny i z pohledu svého nynějšího působení v Ústí nad Labem?

Samozřejmě navštěvuji pravidelně zápasy i kvůli tomu, abych si na vlastní kůži oživil atmosféru bojů o medaile. A taky poznal herní trendy špičkových týmů. Je to moje zaměstnání, ke kterému patří i sledování hráčů. Věřím, že vrchol extraligy zajímá každého trenéra, a asi by bylo špatné, kdyby tomu tak nebylo.

Reklama

Související témata: