Hlavní obsah

Legendární basketbalový kouč Krzyzewski se rozloučil porážkou

New Orleans

Unikátní kariéra basketbalového trenéra Mikea Krzyzewského vítěznou tečku nemá. Po 42 letech na lavičce Duke skončil "Coach K" se svým týmem v semifinále Final Four amerického univerzitního šampionátu NCAA. Duel se Severní Karolínou jeho svěřenci před více než 70 tisíci diváky v New Orleans prohráli 77:81.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Legendární kouč Mike Krzyzewski v objetí se svou ženou Mickie, poté, co odkoučoval svůj poslední zápas na lavičce univerzity Duke.

Článek

"Tady nešlo o mně. Během celé své kariéry jsem vždycky říkal, že moje sezona by měla skončit tak, že budou moji svěřenci ronit slzy radosti nebo smutku. Protože pak víte, že do toho dali všechno. Já sám se s tím vším jednou vypořádám po svém," řekl pětasedmdesátiletý legendární kouč, jehož rekordní bilance v univerzitní lize se zastavila na 1202 vítězných zápasech.

Krzyzewski postoupil s týmem Duke do Final Four potřinácté a usiloval o šestý titul. Mohl tak napodobit další legendu univerzitního basketbalu Johna Woodena, který se v roce 2010 rozloučil desátým triumfem.

Během své kariéry působil Krzyzewski jedenáct let i u národního týmu a americké reprezentanty dovedl ke třem triumfům na olympijských hrách a dvěma titulům z mistrovství světa. Jinak spojil svou dráhu s Duke, který trénoval od roku 1980. Nezlákaly ho ani nabídky z NBA.

Dokonce dvakrát byl Krzyzewski přezdívaný "Coach K" uveden do basketbalové Síně slávy. V roce 2001 za své trenérské úspěchy a o devět let později jako člen amerického Dream Teamu, s kterým vyhrál olympijské turnaje v letech 2008, 2012 a 2016. Na světových šampionátech triumfoval v letech 2010 a 2014.

Severní Karolína, někdejší univerzita legendy NBA Michaela Jordana, se ve finále univerzitního šampionátu NCAA utká v noci na úterý SELČ s nejvýše nasazeným týmem Kansasu.

Reklama

Související témata: