Hlavní obsah

Liberec bez evropských pohárů. Bereme to jako experiment, říká ředitel Dukly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specifická sezona čeká libereckou volejbalovou Duklu. Armádní klub se nepřihlásil do evropských soutěží a soustředí se tak jen na českou extraligu a pohár. „Bereme to jako experiment,“ vysvětluje ředitel Dukly Pavel Šimoníček absenci mužského i ženského týmu v pohárech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Odvetné utkání play off Poháru CEV volejbalistek Dukla Liberec - Olympiakos Pireus. Michaela Nečasová (vpravo) z Liberce a Maria Genitsaridiová z Olympiakosu.

Článek

V předminulé sezoně muži liberecké Dukly skončili v extralize až osmí, přesto český volejbal v Evropě reprezentovali, když se lépe umístěná družstva do soutěže nepřihlásila. Na jaře si čtvrtou pozicí místenku v poháru CEV zajistili, ale tentokrát klub, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany, účast v pohárech vzdal.

„Mrzí mě to kvůli divákům i hráčům, ale nic s tím neuděláme,“ přiznává kouč volejbalistů Martin Démar. Pohár CEV tak hrají třetí Karlovarsko, páté Kladno a Challenge Cup šestá Odolena Voda.

„Plně se chceme soustředit na ligu a český pohár,“ vysvětluje ředitel liberecké Dukly Pavel Šimoníček, podle něhož jde o experiment. „Naším cílem číslo jedna je česká extraliga a tomu máme uzpůsobený i tým. Za dvacet pět let mého působení v Dukle se nám stalo dvakrát, že jsme evropský pohár nehráli. Jednou jsme na něj neměli výkonnost, když jsme v tabulce skončili až šestí, a jednou jsme ho odvolali kvůli finančním problémům,“ poznamenává třetí absenci Šimoníček. Muži liberecké Dukly obsadili v extralize čtvrté místo, ženy skončily třetí.

„Za sebe jsem rád, že evropské poháry nehrajeme. Pro nejstaršího hráče týmu je ve 42 letech výborné, že budeme hrát jen českou ligu a pohár, přestože vím, jak velká je to pro klub reklama hrát evropské poháry a promovat Duklu v zahraničí,“ přiznává Lukáš Ticháček, jenž v roce 2007 vyhrál s Friedrichshafenem Ligu mistrů.

„Je škoda, že nehrajeme evropské poháry, mě osobně to mrzí, ale alespoň předvedeme co nejlepší výsledek v české extralize i českém poháru. Doufám, že tato sezona nám vyjde ještě líp než minulý rok,“ doufá Lucie Kolářová, která s parťačkami domácí soutěž odstartovala výhrou 3:1 na palubovce Přerova.

Muži extraligu rozehrají za týden v Benátkách nad Jizerou, na extraligové zlato čekají už dlouhých sedm let. „Skončit v nadcházející sezoně první je sice přání, ale bude to hrozně těžké, když jsem se díval na transfery jiných mančaftů. V minulé sezoně jsme byli finále hodně blízko, přes Budějovice jsme mohli přejít. Letos vůbec hrát o finále bude hrozně složité. Jak Praha, tak Budějovice hodně posílily, budou hrát Champions league a kvůli tomu se mančafty hodně mění, aby se udělal v poháru nějaký výsledek. Takže bych stál nohama pevně na zemi, podle mě už čtyřka bude obrovským úspěchem,“ uzavírá Ticháček.

Reklama

Související témata:
Lukáš Ticháček