Hlavní obsah

Nejlepší finský sportovec? Český úkol zní: Zastavte č.23!

Inspirace tu je. Když přijeli před čtyřmi lety basketbalisté Finska k zápasu kvalifikace MS do Pardubic, zasedli na Lauriho Markkanena Pavel Pumprla s Martinem Křížem, v útoku si 30 body zařádil Vojtěch Hruban a výsledkem byla výhra 77:73. Tu by v dnešním klíčovém souboji skupiny D bral domácí tým všemi deseti.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Hvězda finské basketbalové reprezentace Lauri Markkanen (vpravo) během utkání s Polskem.

Článek

Po Praze v těchto dnech potkáte stovky fanoušků v basketbalových dresech s nápisem Finland. A nejčastěji na sobě mají jmenovku Markkanen a číslo 23.

"Pro mě je teď Lauri nejlepší finský sportovec. O parník. O tom není pochyb," řekl v rozhovoru pro ČBF Henrik Dettmann, který více než dvě dekády vedl finskou reprezentaci a nyní je jejím sportovním ředitelem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FIBA EuroBasket (@eurobasket)

Hokejoví fanoušci by asi nesouhlasili. Vždyť Finsko má v NHL hráče takového kalibru jako jsou Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Sebastian Aho, Juuse Saros... S ročním platem takřka 17 milionů dolarů by ale Markkanen všechny strčil do kapsy.

V mužské kategorii ankety o nejlepšího finského sportovce v posledních třech letech ovšem vyhrávala úplně jiná jména: fotbalový útočník Teemu Pukki, jeho brankářský kolega v Bratislavě narozený Lukáš Hrádecký a plavec Matti Mattsson.

"Ve finské společnosti existovala jakási skrytá poptávka po něčem jiném, než je hokej. Nic proti němu, jsou tam ty největší hvězdy, které lidi sledují, ale bylo potřeba i něco dalšího. A tuhle skrytou díru na trhu zaplnil i basketbal," vysvětloval Dettmann, jehož partnerkou je bývalá česká basketbalistka Mirka Jarchovská.

Když hrál Markkanen v Česku naposled, byl nadějí Chicago Bulls, kde se později potkal i s Tomášem Satoranským. Poslední sezonu strávil 211 cm vysoký dlouhán v Clevelandu, kde měl průměr 14,8 bodu a 5,7 doskokou na utkání. V průběhu ME byl však poslán jako součást výměny za Donovana Mitchella do Utahu.  A v Praze tak předvádí, na co se mají těšit fanoušci Jazz.

Pětadvacetiletý tahoun je jasně nejlepším hráčem Finů, i když úvodní porážka s Izralem v prodloužení hodně bolela. Markkanen přitom nasázel 33 bodů a přidal 12 doskoků. O den později se 17 body podílel na jasné výhře s Polskem a osmnácti body zatížil i srbské konto. České podkošové hráče čeká po marném krocení Nikoly Jokiče dnes od 17.30 h v O2 areně další těžká šichta.

Už před pěti lety byl přitom Markkanen klíčovou silou na evropském šampionátu, kde Finové v helsinké skupině porazili Francii i Řecko.

"Jsme teď ale určitě lepší tým než tehdy. Je to skvělý mix veteránů a mladých kluků, takže máme i fantastickou dynamiku. Jdeme krok za krokem a jsme hladoví po výhrách," varoval český tým Markkanen.

"Hlavně si musíme dát pozor na finský styl. Najedou a balón hrají rychle z ruky. Na trojce se pak objeví vždycky někdo volný," připomněl v komentáři pro Sport.cz bývalý vynikající střelec Kamil Brabenec.

Snad ale nebudou mít finští fanoušci důvod vyvolávat ještě dlouho po zápase Markkanenovo jméno, jako tomu bylo po demolici Polska.

Reklama