Hlavní obsah

Nula bodů, nula pokusů. Satoranský v Louisianě uvadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Po šestém místě na světovém šampionátu v Číně, úspěšné olympijské kvalifikaci a účasti na olympijských hrách v Tokiu měla nová sezona NBA doložit další vzestup českého basketbalu. Jenže nastalo rozčarování.

Foto: Alex Goodlett, ČTK/AP

Český basketbalista Tomáš Satoranský v dresu New Orleans Pelicans.

Článek

Z prvního vzájemného souboje dvou Čechů v NBA zatím sešlo. Jednadvacetiletý Vít Krejčí z Oklahoma City, který se vyhrabal z vážného zranění kolena, se s největší basketbalovou scénou planety teprve seznamuje. Třicetiletý rozehrávač New Orleans Tomáš Satoranský ale zažívá ve své šesté sezoně v NBA složité chvíle.

V noci na úterý při výhře 123:104 na palubovce LA Clippers sice nastoupil na deset minut, pošesté v sezoně však nezaznamenal ani bod. Tentokrát se ani nedostal k jediné střele, což se mu stalo potřetí během rozehraného ročníku.

Satoranského statistiky jsou v novém působišti celkově přehlédnutelné (2,6 bodu, 1,9 doskoku, 2,3 asistence), jeho ranking mezi hráči NBA se z předsezonního čísla 211 zřítil hluboko do čtvrté stovky.

"V mladém týmu Pelicans je velký potenciál," říkal přitom po trejdu z Chicaga Satoranský a těšil se i na svého bývalého spoluhráče ze Sevilly Willyho Hernangómeze.

Jak se ale ukazuje, jazzová kolébka v Louisianě není pro českého rozehrávače ani zdaleka zaslíbeným místem.

Pelicans jsou druhým nejhorším týmem Západní konference. Záměry generálního manažera Davida Griffina povážlivě nevycházejí a největší hvězda, těžkotonážní Zion Williamson (1. draftu 2019), je zraněná. Fanoušci Pelicans navíc Griffinovi vyčítají, že do Chicaga vyměnil Lonzo Balla, za kterého přišel mj. právě Satoranský...

Bulls s Ballem na postu rozehrávače vystřelili ke špici Východní konference a jejich čerstvá posila má průměr 12,5 bodu, 4,8 doskoku a 5,2 asistence. Satoranský měl v Chicagu ve své 'nejproduktivnější' sezoně cifry 9,9 - 3,9 - 5,4.

U Pelicans ale vlastně ani nemá možnost se k nim přiblížit. Občas se mu vydaří kooperace s litevským pivotem Jonasem Valančiunasem, jenže do základní pětky se český basketbalista dostane jen v případě, že je zraněný Devonte Graham.

Sice stále nepolevuje v obraně, jeho ofenzivní nápady však spoluhráči v čele s Brandonem Ingramem, většinou ignorují. Pohled o to smutnější, když si český fanoušek vzpomene, čeho je Satoranský schopen v reprezentačním dresu...

Jenže pak je tu ještě jeden dost zásadní faktor a tím je podprůměrná střelba českého basketbalisty s úspěšností 32,1 procenta. Horší ovšem je, že během 18 startů se odhodlal pouze k 56 střelám.

Satoranský je v poslední sezoně tříletého kontraktu, který mu zaručuje 10 milionů dolarů hrubého ročně. Jeho budoucnost ale rozhodně není spojena s Pelicans. Spíš je pravděpodobnější, že se Satoranský před uzávěrkou trejdů (25. března) stane součástí nějaké výměny. Jeho hodnota pro trh NBA však v Louisianě povážlivě klesá.

Reklama

Související témata: