Hlavní obsah

Perušič, Schweiner - Herrera, Gavira 2:0Lahůdka na závěr skupiny. Perušič se Schweinerem smázli legendy a jdou dál

Aktualizováno

Prudce nahoru šel výkon českých beachvolejbalových jedniček Ondřeje Perušice a Davida Schweinera v elitním turnaji v Ostravě. Po čtvrteční porážce 1:2 (17, -17, -19) s brazilskou dvojící Renato a Vitor Felipe v pátek Češi, kterým patří sedmé místo ve světovém žebříčku, nejprve přehráli 2:1 (-19, 18, 19) Italy Adriana Carambulu a Enrica Rossiho a na závěr skupiny si nechali beachvolejbalovou lahůdku v podobě výhry 2:0 (12, 17) nad dosud neporaženými Španěly Pablem Herrerou a Adriánem Gavirou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner

Článek

Vítěze premiérového ročníku ostravského turnaje smázli domácí borci v prudkém dešti bez ztráty setu a zajistili si postup do sobotního čtvrtfinále z prvního místa ve skupině. „Myslím, že jsme se s těmi povětrnostními podmínkami vypořádali daleko lépe než Španělé. Je super, že jsme konečně náš výkon pozvedli, protože hůř, než ve čtvrtek jsme už asi hrát nemohli," usmíval se blokař Schweiner.

Výkon české dvojice jako stoupal s houstnoucím deštěm. Naopak plážovým volejbalistům z pyrenejského poloostrova voda evidentně neseděla. „Jako déšť úplně nemusím, ale přiznám se, že chladnější počasí mám mnohem radši než sluníčko a teplo. Asi jsem si vybral špatný sport," smál se David Schweiner.

V pátečním deštivém odpoledni Češi nenechali výkonem na tribunách nikoho prokřehnout. „Je vidět, jak ta geografická poloha ovlivňuje to, v jakých podmínkách se kdo cítí dobře. Jsme těmi podmínkami trošku zocelenější. Proti Španělům ale hrála asi trochu roli i věk a jejich únava. Přece jen museli projít kvalifikací, takže tohle byl pro ně pátý zápas. Ale oba bychom si asi přáli, abychom ve čtyřiceti byli v takové formě, jako Pablo (Hererra)," říkal český polař.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner se stříbrnými medailemi po finále turnaje Světového okruhu 2021v Ostravě.

Čeští plážoví volejbalisté se španělskými protivníky velmi dobře znají. Hlavně ale z tréninků a společné přípravy. V Ostravě si proti sobě zahráli ostrý zápas úplně poprvé. „Je pravda, že jsme věděli, co od sebe čekat. Zároveň jsou ale týmy, u kterých jsou soutěžní zápasy jiné. Tady jsme se ani jedna strana nepřekvapili. Jediný rozdíl byl, že nám se zápas extrémně povedl," líčil Ondřej Perušič.

Postupem do sobotního programu splnili Češi základní cíl pro Ostravu. „Vzhledem k tomu, jak jsme hráli předchozí ročníky, tak jsme si už před turnajem vysloužili spoustu pozitivních vět ve smyslu – tak letos už to konečně vyhrajete. Což je optimismus, který bych rád měl, ale nejsem si tím úplně jistý," pousmál se Perušič.

A jméno čtvrtfinálových soupeřů jeho rozpoložení asi jenom podpořilo. Obhájci finálové účasti z minulého roku se o postup do semifinále poperou v sobotu ve 13:30 s aktuálně třetím párem světa Katařany Šarífem Janusem a Ahmedem Tidžanem. „Budeme doufat, že se nám podaří zopakovat výkon proti Španělům. Kdybychom chtěli, aby to bylo ještě lepší, to už bychom asi chtěli moc," nadhodil Schweiner. „Chtěli jsme hrát ještě v sobotu, to jsme splnili. Teď si to přání trochu posuneme a budeme chtít do čtyřky," doplnil parťáka Perušič.

Další dva české páry startující v hlavní soutěži na divokou kartu prohrály všechny tři zápasy ve skupině. Mladíci Jakub Šépka s Tomášem Semerádem dnes podlehli stříbrnému olympijskému medailistovi z Ria de Janeiro Paolu Nicolaiovi a Samuelu Cottafavovi z Itálie a poté prohráli rovněž 0:2 s Poláky Michalem Brylem a Bartoszem Losiakem.

Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová na závěr svého vystoupení nestačily na brazilskou dvojicí Taiana Lima, Hegeile a prohrály ve dvou setech.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:
Muži:
Skupina A:
Perušič, Schweiner (1-ČR) - Carambula, Rossi (8-It.) 2:1 (-19, 18, 19),
Perušič, Schweiner - Herrera, Gavira (16-Šp.) 2:0 (12, 17).
Skupina D:
Nicolai, Cottafava (13-It.) - Šépka, Semerád (12-ČR) 2:0 (16, 17).
Bryl, Losiak (5-Pol.) - Šépka, Semerád 2:0 (19, 19).
Ženy:
Skupina D:
Taiana Lima, Hegeile (5-Braz.) - Hermannová, Štochlová (12-ČR) 2:0 (14, 17).

Reklama