Hlavní obsah

Pro volejbalistku Havelkovou je domácí mistrovství Evropy lákadlem. Zohlední ho při plánování mateřství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem a půl se Helena Havelková rozhodla přejít z šestkového volejbalu k beachi, avšak její spolupráce s Markétou Nausch Slukovou na písku vydržela pouze jednu sezonu. Letos v létě se poněkud nečekaně vrátila a hned se připojila k národnímu týmu, jemuž pomohla do čtvrtfinále evropského šampionátu, a zúčastnila se poté i olympijské kvalifikace v Číně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Helena Havelková (vpravo) s řeckým koučem českých volejbalistek Jannisem Athanasopoulosem.

Článek

„Bylo to krásné. Zpočátku jsem měla z návratu k šestkovému volejbalu obavy. Natož do reprezentace. Evropský šampionát i olympijskou kvaldu jsem si ale s holkami užila. Moc se mi mezi nimi líbilo. Navíc jsem si sedla s řeckým koučem nároďáku Athanasopoulosem. Naše spolupráce byla skvělá. Jsem za to hrozně ráda,“ svěřila se pětatřicetiletá smečařka.

K epizodnímu období v plážovém volejbale, které jí nevyšlo podle představ, se už Havelková příliš vracet nechce. „Raději se dívám dopředu. Jsem ráda, že jsem zpátky v šestkách, a nějakou dobu se jim chci ještě věnovat. V beachvolejbale jsem ale každopádně nabrala nějaké zkušenosti, které mohu nyní využít,“ je přesvědčená.

Havelková, která v minulosti vybojovala mistrovské tituly v italské, ruské i polské lize a s italským Arsiziem i s Fenerbahce Istanbul triumfovala v evropském Poháru CEV, se v této sezoně zatím ještě v žádném klubu do některé z ligových soutěží nezapojila.

„Něco už mám ale od ledna domluveného. Zatím nechci být konkrétní. Bude to v zemi, kde jsem ještě nehrála,“ prozradila. V současnosti pobývá převážně v Turecku se svým německým snoubencem Georgem Grozerem, který rovněž hraje volejbal. „V Turecku nyní působí a já jsem tam s ním. Trénuju a udržuju se v kondici,“ říká Havelková.

To, že se v roce 2026 uskuteční s největší pravděpodobností mistrovství Evropy volejbalistek v Brně, je pro ni velkým lákadlem. „Během mé dosavadní dlouhé profesionální kariéry se totiž ženský šampionát v Česku nikdy nekonal. Klukům jsem kvůli tomu záviděla. Bude mi sice v té době už osmatřicet, ale budou-li mě trenéři chtít a já se budu cítit fyzicky dobře, neříkám rozhodně dopředu ne. Byla by to pro mě před českými fanoušky krásná tečka,“ tvrdí.

Havelková je kvůli tomu ochotná naplánovat si i osobní život. Netají, že by si se svým přítelem ráda založila v dohledné době rodinu. „Po mateřství bych se ale chtěla k volejbalu vrátit. A domácí mistrovství Evropy při tom zkusím zohlednit,“ usmála se.

Reklama

Související témata: