Hlavní obsah

Reprezentantku Jeřábkovou čeká vrchol sezony! Vyhraje házenkářskou Ligu mistryň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se stát druhou českou házenkářkou v historii, která nad hlavu zvedne trofej pro vítězky Ligy mistryň. Tou první je její spoluhráčka z norského Vipers Kristiansand Jana Knedlíková, která triumf v EHF Champions League zažila čtyřikrát. V letech 2017 až 2019 slavila s maďarským Györem, loni s Kristiansandem. „Je třeba před ní smeknout klobouk. Kam Jana přijde, tam je trofej prakticky jistá," usmívá se Markéta Jeřábková, šestadvacetiletá reprezentační spojka, která do Norska přestoupila před začátkem této sezony.

Foto: Sport Invest

Házenkářku Markétu Jeřábkovou čeká svátek, bude hrát final 4 Ligy mistrů.

Článek

Víkend ukáže, zda je Knedlíková magnetem na triumfy v Lize mistrů. Ve čtvrtek se Jeřábková s krajankou přesunuly do Budapešti, dějiště Final4 Ligy mistryň. S Vipers do něj vstoupí jako obhájkyně prvenství v sobotu v 18 hodin duelem proti francouzským Métám. Druhou dvojici tvoří domácí Györ a dánský Esbjerg.

Čeká vás možná životní akce, už cítíte velké mrazení v zádech?

Nechci říci, že si to neuvědomuji, tenhle házenkářský sen jsem vždycky měla. Ale spíš mi ještě nedochází, že už je to tady. Je to něco extra, ale snažím se moc si to nepřipouštět. Prostě jít do zápasu s tím, že ho chceme vyhrát. Jako každý.

Uklidňuje vás Jana Knedlíková, která má s Final4 spoustu zkušeností?

Až takhle to spolu nerozebíráme. Tohle je individuální věc. Spíš si říkám, jestli v jejím věku ještě vůbec budu hrát. Doufám, že se teď Jana neurazí! Určitě je pro mě moc příjemné být v jednom týmu s člověkem, který už na takové úspěchy dosáhl. Beru to tak, že mě dokáže uklidnit. Zkušeností má spoustu, určitě to na hřišti bude poznat.

Foto: Sport Invest

Házenkářka Markéta Jeřábková bude hrát o víkendu final 4 Ligy mistrů.

Hraje se v MVM Dome, největší házenkářské hale v Evropě, kterou před půl rokem otevřel evropský šampionát mužů. Jaké to bude?

Uvidíme, jaká bude atmosféra. Postavili ji pro dvacet tisíc diváků. Možná by bylo lepší hrát v aréně pro deset tisíc lidí a mít ji narvanou, než aby tahle byla z půlky prázdná. Na druhou stranu, je to zbrusu nová hala, moc pěkná a pro takovou událost jistě vhodná.

Rok jste působila v Érdu, což je vlastně předměstí Budapešti. Bude to pro vás výhoda?

Érd je opravdu kousíček, není to pro mě úplně cizí prostředí. Ale pro mě je nejdůležitější, že v Budapešti bude celá moje nejbližší rodina. Dorazí rodiče, bude tam přítel, dcerka, brácha s rodinou. Na všechny se strašně těším.

Foto: Sport Invest

Českou reprezentantku v házené čeká velký svátek. Markéta Jeřábková bude hrát final4 Ligy mistrů.

Držet palce vám budou nejprve v sobotu proti Métám. Duel určí, zda si o den později zahrajete finále, nebo „jen" zápas o třetí místo.

Teď není vůbec na místě přemýšlet o tom, co bude v neděli. Soustředíme se jen na sobotu, to je nejdůležitější krok, aby se v neděli o něco hrálo. Všechnu koncentraci směřujeme na Méty. Vůbec nyní nechci spekulovat, co bude potom, nebo který soupeř by pro nás případně byl schůdnější.

Ve skupinové fázi Ligy mistrů jste s Métami dvakrát prohrály. Teď už víte, jak na soupeřky vyzrát?

Dvakrát jsme s nimi prohrály a ty dva zápasy bych zařadila mezi naše nejhorší v sezoně. Určitě můžeme a také budeme hrát lépe. Půjde o to, jaký výkon podáme, je to hlavně o nás. Pokud předvedeme to nejvíc, co dokážeme, pak může být postup hodně blízko.

Mají vůbec nějakou slabinu?

Každý má silné a slabší stránky. Soupeře jsme si rozebrali dostatečně, máme za sebou taktické tréninky. Musíme především využít toho, v čem je náš tým silný a toho se držet. Věřím, že se to povede.

Sestava francouzského klubu budí respekt. Spousta domácích reprezentantek, na spojkách Brazilka Almeida de Paula nebo Dánka Louise Burgaardová, řada dalších es. Na koho se chystáte nejvíc?

Nejde moc o to, jestli se na nějakou soupeřku chystáte, nebo ne. Jde o to vyhrát a je jedno, kdo proti vám stojí na opačné straně.

Kristiansand jde do Final4 jako obhájce trofeje. Je to větší tlak?

Právě proto cíle pro tuhle sezonu ani nemohou být menší. Cíl na víkend je jasný a všichni věříme, že to máme ve svých rukách. Pokud každá z nás podá maximum, co v sobě má, nedělní večer může být příjemný.

Přemýšlíte i o tom, kolik prostoru na hřišti od trenérů dostanete?

Nepřemýšlím. Jestli dostanete šanci na dvě minuty nebo na šedesát, v každém případě chcete být pro tým prospěšný. Samozřejmě, miluji hrát a být na hřišti, kdo by to nechtěl. Ale takhle dopředu o tom nemá cenu přemýšlet.

Dílčí cíl sezony už jste splnily, před týdnem Kristiansand vyhrál norskou ligu. Byl vůbec prostor to trochu oslavit?

Těch trofejí v sezoně už jsme vyhrály dokonce víc. Po té první oslava byla, po dalších dvou by možná také byla, kdyby ovšem zbývaly síly... (úsměv) Ale spíš máme všichni v klubu v hlavách, že ten hlavní vrchol sezony je teprve před námi. Ještě to nekončí.

Reklama