Hlavní obsah

S Libercem myslím na nejvyšší příčky, říká kapitán volejbalové reprezentace

Liberec

Plynulý přechod z reprezentačního programu na klubové povinnosti vnímá kapitán volejbalového národního týmu Jakub Janouch jako součást sportovního života. Krátce po návratu z mistrovství Evropy v Polsku se zapojil do přípravy Dukly Liberec, která v sobotu 30. září odstartuje v extralize cestu za medailovým úspěchem. „Takový je náš cíl, v Liberci to ani jinak být nemůže," přesvědčuje Janouch.

Foto: Josef Pešout

Jakub Janouch

Článek

Jak složité bylo přeorientovat se z reprezentačních startů na přípravu v extraligovém týmu?

Podobný model absolvuji už třetí rok po sobě. A problém mně to nedělá. Prostě to máme jako sportovci takhle nastavené. Krátké volno bylo jen na konci června a v červenci. Ale volejbal mě baví, je to i moje práce, takže i náročné týdny se snažím zvládat v pohodě.

Na mistrovství Evropy jste vedl českou reprezentaci poprvé v roli kapitána. Cítil jste větší zodpovědnost?

Předtím byl kapitánem Aleš Holubec, který teď přišel z Francie do Dukly Liberec. Ale myslím, že na mě nežárlil, byl asi jen trošku překvapený. Na popud vedení trenéři chtěli dát týmu nějakou změnu a impuls a volba kapitána padla na mě. Měl bych fungovat jako spojka mezi hráči a koučem.

Jak s odstupem času hodnotíte sedmé místo na mistrovství Evropy?

Pořád máme mladý tým a dosáhli jsme dobrého výsledku. Přímo jsme se kvalifikovali na příští mistrovství Evropy, čímž nám odpadne ošidná eliminace. Martin Kryštof, Radek Mach a Aleš Holubec ohlásili konec v reprezentaci. A je na nás a případném vhodném doplnění kádru, abychom dokázali, že máme na to, abychom pokračovali v nastoleném trendu a udrželi nebo ještě vylepšili aktuální postavení v Evropě.

Pokud jde o rozbíhající se domácí sezónu, zamlouvá se vám prognóza, že byste měl být v dresu Dukly Liberec nahrávačskou jedničkou v extralize?

Odešel sice Filip Habr z Českých Budějovic do Ruska, ale nedá se říci, že v extralize není na tomto postu konkurence. Karlovarsko má výborného nahrávače ze slovinské reprezentace, Budějovice získaly Slováka Palguta. Nejlepší nahrávač je ten, jehož tým vyhrává. Když jeho družstvo prohraje, tak sebelepší individuální výkon nestačí.

Zlato, zlato, bronz. Taková je bilance libereckého celku v posledních třech sezónách. Pomýšlíte po roční přestávce znovu na extraligový trůn?

Podle toho, jak jsme posílili o Aleše Holubce a Honzu Štokra, tak nemůžeme mít průměrné cíle. Když to řeknu odvážně, ale i reálně, myslíme jen na nejvyšší příčky. K tomu chceme směřovat od prvního zápasu. Ale nechci se dívat příliš dopředu. Čeká nás sedm měsíců práce a rozhodovat se bude až v play off.

Reklama

Související témata: