Hlavní obsah

Polsko - Česko 3:0Volejbalisté na Poláky nestačili, evropský šampionát začali jasnou prohrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bez naděje na úspěch byli čeští volejbalisté v prvním utkání ME proti úřadujícím vicemistrům světa Polákům, jimž za necelou hodinu a půl podlehli ve Skopje 0:3 po setech 17:20, 20:25, 20:25. Soupeř nepustil v celém zápase reprezentanty vůbec do vedení, dominoval ve všech směrech, zejména při servisu a na bloku byla zřetelná jeho převaha.

Foto: cev.eu

Čeští volejbalisté v utkání proti Polsku.

Článek

Češi šli do souboje s volejbalovým gigantem, který vévodí mužskému světovému žebříčku, bez přehnaného očekávání. „Soupeř nám předvedl, že dokáže vyvinout obrovský tlak na servisu a má drtivé pojetí útoku. Letos vyhrál Světovou ligu, za mě jde o největšího favorita celého šampionátu,“ připustil 23letý univerzál Marek Šotola.

V základní sestavě začali navrátilec do reprezentace Džavoronok i univerzál Hadrava, ale přes solidní příjem se nedokázali prosadit na síti. Nepomohlo ani, když se vydali na palubovku zkusit štěstí střídající Galabov, Šotola i nahrávač Srb. Teprve ve třetím setu se polský celek dopustil první nevynucené chyby v celém zápase, jeho cestu za jasnou výhru to ale neohrozilo. „Neobjevili jsme způsob, jak na soupeře vyzrát nebo ho alespoň trochu vykolejit,“ tvrdil Jan Galabov.

Foto: cev.eu

Čeští volejbalisté v úvodním duelu ME na Polsko nestačili.

Další soupeři ve skupině, už v pátek Dánsko, pak i Nizozemsko, Černá Hora a Severní Makedonie jsou podle Šotoly hratelní. „Drobnou výhodu bude mít jen domácí tým, požene ho publikum, což vždycky funguje,“ mínil 206 cm měřící volejbalista, jenž by během turnaje hodně stál o podporu českých fanoušků. „Každý vzkaz na sociálních sítích pomůže. Zahřeje u srdce, povzbudí a budeme připraveni ještě více bojovat. Pokud předvedeme v dalších zápasech náš nejlepší volejbal, měli bychom postoupit,“ dodal Šotola.

„Začali jsme hodně nervózně, podle toho vypadal i první set. Postupem času jsme se trochu oklepali, začali hrát odvážněji a náš výkon se zvednul. Bohužel na silné Poláky to nestačilo,“ připustil blokař Josef Polák.

„V první řadě nás zradil útok, tam jsme měli být razantnější. Sotva začal set, my byli pokaždé byli o čtyři body ve ztrátě, a to se pak hraje strašně těžko. Vůbec jsme se nedostali do kontaktu, který by nás emocionálně trochu nabudil, a pořád jsme tahali za kratší provaz. Důležitější zápas ale přijde v pátek s Dány. Jsem rád, že si skoro všichni kluci osahali halu a atmosféru a věřím, že to bude zítra lepší,“ mínil trenér Jiří Novák.

Mistrovství Evropy volejbalistů:
Polsko - Česko 3:0 (17, 20, 20)
Rozhodčí: Sikanjic (Licht.), Ferreira (Portug.). Čas: 82 min. Diváci: 470.
Sestava a body Česka: Vašina 14, Zajíček 2, Hadrava 10, D. Džavoronok 3, Polák 6, Janouch, libero Moník - Šotola 8, Srb, Galabov 2, Špulák 1, Licek 1. Trenér: Novák.
Nejvíce bodů Polska: Kaczmarek a Semeniuk po 14.

Reklama