Hlavní obsah

Bez Rusů jsou všechny tituly i výhry neplatné, zvlášť na Dakaru, řekl bývalý pilot F1. Mluvil i o Lopraisovi

Rozhodně nehráli v F1 první housle, spíš druhé až třetí. I tak teď Vitalij Petrov, první ruský závodník ve formuli 1, pustil do médií v jeho zemi kontroverzní názor: „Bez Ruska nepovažuji jediného šampiona nebo olympijského vítěze za platného.“ Petrov tím narážel nejen na Maxe Verstappena, aktuálního mistra světa F1, ale i na Januse van Kasterena, který na Rallye Dakar při absenci „neporazitelné“ ruské stáje Kamaz ovládl kategorii kamionů.

Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

Daniil Kvjat (vlevo) a Vitalij Petrov, dva bývalí ruští piloti F1.

Článek

Mezinárodní automobilová federace FIA omezila start Rusům ve svých soutěžích po únorovém vpádu jejich vojsk na Ukrajinu, nicméně mohou závodit pod neutrální vlajkou. Ovšem v případě F1 stáj Haas loni okamžitě rozvázala kontrakt s Nikitou Mazepinem, jehož bohatý otec byl navázán na Putinův režim a ocitl se po invazi na sankčních seznamech.

Daniil Kvjat, bývalý pilot F1, zase přišel o místo ve vytrvalostním šampionátu. Na letošní Dakar pak mohli ruští závodníci dorazit jen v případě, že by podepsali dokument, v němž odsoudí agresi své země na Ukrajině, což ale odmítli, protože by to u nich doma bylo považováno za vlastizradu. A vzhledem k tomu, že na slavné rallye už druhým rokem chyběl také běloruský tým Maz, změnila se kategorie v česko-nizozemské mistrovství.

„Bez Ruska nepovažuji jediného šampiona za platného a tím spíš na Dakaru. Vždyť kolikrát jsme ho vyhráli! Ale nemluvím jen o něm, mluvím o všech sportech. Musíme se přestat bát a přivést Rusko zpět do světového sportu," uvedl Petrov.

A byť ruští motorističtí závodníci mohou startovat pod neutrální vlajkou, což bylo koneckonců k vidění na nedávné Rallye Monte Carlo, tak Petrov s jakýmikoliv omezeními zásadně nesouhlasí. „Pro mě je to nepřijatelné. Vůbec nechápu tu absurditu vnucování určitých názorů lidem."

Zkrátka pro něj jde pořád na Ukrajině o speciální operaci...

Petrov pak v rozhovoru, který otiskly přední ruské listy, uvedl, že dočasná izolace může ruskému motorsportu prospět. „Můžeme to využít jako impuls pro rozvoj motoristického sportu. Učit mladé lidi závodit a pak se v pravý moment vrátit. Koneckonců izolace nebude trvat věčně."

Petrov byl rovněž tázán, co říká na tragédii na letošním Dakaru, při které po nezaviněném střetu s Alešem Lopraisem zemřel italský divák. „Byl to fanoušek, který přijel na Dakar, takže rozumí motoristickému sportu a musí sám správně posoudit rizika a myslet vlastní hlavou. Co je pro vás důležitější? Velkolepé sociální video, nebo váš život? I pro pilota je to osobní tragédie. Bude pronásledován myšlenkou, že kvůli němu zemřel člověk. To v něm zůstane celý život, je těžké s tím žít. Ale musí to zkusit a já budu rád, když bude pokračovat v kariéře."

Reklama

Související témata: