Hlavní obsah

Formánek s Baszem získali ve Valencii body za páté místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smůla. Po trénincích to vypadalo, že tým Jiřího Mičánka si v Lamborghini Super Trofeo Europe pojede ve Valencii pro jisté pódium, možná i o vítězství. Do obou závodů ale zasáhly jiné okolnosti. Broněk Formánek s Karolem Baszem tak získali body za páté místo.

Foto: Buggyra media

Mechanici týmu Mičánek Motorsport powered by Buggyra se v depu činí…

Článek

„To pozitivní, co si z Valencie odvážíme, je, že máme rychlost a jsme schopní konkurovat absolutní špičce. Bohužel se poskládal celý řetězec negativních okolností, kvůli kterým jsme to nemohli potvrdit,“ říká manažer týmu Jiří Mičánek jr.

Smolné okamžiky doprovodily oba závody seriálu Lamborghini Super Trofeo Europe. Karty do sobotního závodu týmu Mičánek Motorsport powered by Buggyra rozdala smolná kvalifikace. Kvůli velkému provozu na trati a osychající dráze totiž tým čekal na posledních deset minut, kdy mohl Karol Basz zaútočit na časy čela třídy Pro-AM. Jenže krátce předtím, než stihl Baszem pilotovaný Huracán na trať vyjet, se stala těžká nehoda, při které byla poškozena svodidla. Pořadatelé je museli vyměnit a race direction rozhodlo, že kvalifikaci kvůli skluzu časového harmonogramu už neodstartuje.

Pro Basze to znamenalo start z poslední třiačtyřicáté příčky, Formánkovi ale týmový Huracán předával na neuvěřitelné třetí pozici a Formánek jej pak do cíle dovezl pátý. „Z průběhu závodu bylo vidět, jakou máme rychlost. Kdybychom nestartovali zezadu, tak bylo jasné, že budeme bojovat o vítězství,“ říká Basz.

Velmi dobrou rychlost potvrdil i Broněk Formánek v kvalifikaci na nedělní závod, tým tak mohl pomýšlet opět na stupně vítězů. Závod ale skončil pro startujícího Formánka už v zaváděcím kole. „Objevil se nějaký problém se senzory. Auto zkrátka ztratilo výkon, zhaslo a nešlo nastartovat,“ krčí rameny jezdec.

„Tušili jsme, že když se všechno dobře sejde, mohli bychom zopakovat loňský výsledek z Barcelony, kde jsme skončili dvakrát první,“ popisuje Jiří Mičánek.

Jestliže „áčková“ posádka týmu prošla martyriem, druhý Huracán má za sebou nejlepší víkend sezony. Místo Libora Dvořáčka, který musel závod ve Valencii vynechat kvůli pracovním povinnostem, se s Kurtem Wagnerem za volantem střídal Josef Záruba. A účast zkušeného jezdce, který do poloviny sezony 2022 startoval v posádce s Broňkem Formánkem, přinesla velmi dobré výsledky.

Ve třídě Pro-AM, kam podle pravidel posádka přešla kvůli účasti profesionálního pilota, Josef Záruba zajel druhý nejrychlejší kvalifikační čas, celkově pak dvojice dojela jedenáctá, resp. devátá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.