Hlavní obsah

Boj o titul v F1 vrcholí. Urve ho ještě Hamilton pro sebe?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na helmě má sedm hvězd, které symbolizují počet jeho titulů mistra světa. Lewis Hamilton však ví, že případný osmý, o který se teď rve s Maxem Verstappenem, by pro něj osobně byl tím nejcennějším. „Nepochybně by jím byl. Zaprvé proto, že je to něco, co ještě nikdo nikdy nedokázal (sedm titulů kromě něj v minulosti získal i Michael Schumacher). A zároveň jde o můj nejtvrdší a nejnáročnější souboj, který tento sport už velmi dlouho nezažil," řekl Hamilton v Saúdské Arábii, kde se o víkendu jede předposlední podnik sezony.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Lewis Hamilton

Článek

Tenisovou hantýrkou tu bude odrážet Verstappenův mečbol, leč sám má výhodu podání. Dominantním způsobem vyhrál dva poslední závody v Sao Paulu a katarském Dauhá. Především v brazilském klání „uzemnil" soupeře nadupaným supermotorem, který podle odhadů serveru motorsport.com přidává 15 až 20 koní. Sergio Pérez z konkurenčního Red Bullu tenkrát tvrdil, že „byl Mercedes jak z jiné planety" a Helmut Marko, poradce zmíněné stáje, zase volil slova o raketě.

A tu teď bude mít Hamilton v Saúdské Arábii znovu pod sebou. Na novém okruhu v kalendáři F1 to pak má být klíčová výhoda – téměř 80 procent se jede na plný plyn, průměrná rychlost závodu by měla být 252 km/h a maximální až 322 km/h.

Sám Hamilton pak zase za svou devízu považuje zkušenost. Má před sebou 287. velkou cenu a jen pět mužů v historii jich nasbíralo víc. Verstappen je pak na polovině. „Jsem uvolněnější než kdykoliv předtím. Ten pocit znám, protože si vzpomínám na svůj první boj o titul, dokonce i na ten druhý a třetí. Na ty probdělé noci a další věci, se kterými se teď dokážu vyrovnat," uvedl Hamilton.

Jak se Verstappen může už v neděli stát mistrem světa?
Pokud vyhraje a jeho sok skončí sedmý a hůře. V případě vítězství a prémiového bodu za nejrychlejšího kolo by mu stačilo i Hamiltonovo šesté místo. Šanci bude mít rovněž, pokud by byl druhý, to by ale Hamilton musel dojet mimo body, nebo v případě Verstappenova nejrychlejšího kola být jen desátý.

Jenže pořád je nyní až druhým v pořadí. Verstappen zdatně odolává, a i když jeho britský rival vítězí, on minimalizuje ztráty druhými místy. Drží si osmibodový náskok a teoreticky už teď o víkendu se může stát světovým šampionem a ukončit sedm let trvající dominanci jezdců Mercedesu. I on si počíná jako mazák a odmítá, že by zkušenost měla být hlavní Hamiltonovou výhodou. „Je logické, že když jste v této fází kariéry jako Lewis, jste lépe připravení než v první či druhé sezoně. Jde o přirozený progres, protože i já se cítím být o mnoho lépe připravený a zkušenější, než když jsem vstoupil do F1. Ale nemyslím si, že by zkušenost měla hrát velkou roli v boji o titul, protože v opačném případě by se to už v sezoně dávno ukázalo."

Velké finále tak může začít.

Teď v neděli v Saúdské Arábii a s vyvrcholením o týden později v Abú Zabí.

Kdo získá letošní titul ve formuli 1?
Lewis Hamilton
39,3 %
Max Verstappen
60,7 %
Celkem hlasovalo 2185 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint