Hlavní obsah

GLOSA: F1 už není uspávadlem po nedělním obědě, dejte jí teď šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třeba i vy patříte mezi ty, kteří na formuli 1 dávno zanevřeli. Kteří si ji před lety zaškatulkovali za tuze nudnou podívanou a pro které se „kroužení" po okruzích stalo symbolem ideálního usínání po nedělním obědě.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Letošní ročník MS vozů formule 1 nabízí dlouho nevídané drama. Získá Lewis Hamilton rekordní osmý titul, nebo bude premiérově slavit Max Verstappen?

Článek

Ano, byly roky, kdy byla F1 předvídatelná, v řadě závodů bez vzruchu, emocí. A až příliš show jednoho muže.

Jenže teď je to jinak. F1 se před pár sezonami začala probírat z „klinické smrti". K úspěšné resuscitaci ji dopomohl nový majitel, americká společnost Liberty Media, která v roce 2017 téměř po 40 letech převzala vládu nad šampionátem od Bernieho Ecclestonea. Dobrého obchodníka, leč zároveň velkého konzervativce, který by s lehkou nadsázkou všechny ty internety a sociální sítě zakázal.

A tak F1 konečně vstoupila do 21. století a přestala přešlapovat v bublině.

Otevřela se, svolila streamovací službě Netflix, aby se svým štábem pronikla do zákulisí závodů. A aniž by to nejspíš ani jedna strana tušila, tak se od roku 2018 rozjelo natáčení projektu, po němž chřadnoucí pacient z JIPky rázem vyskočil z lůžka plný energie.

Série Drive to Survive (český název je Touha po vítězství) totiž v mnohém formuli 1, jak odkazuje anglické slůvko Survive, zachránila. Desetidílný sestřih sezony patří už tři roky po sobě pravidelně po své premiéře pár týdnů mezi nejsledovanější pořady Netflixu v desítkách zemí. Přitáhla laiky a obyčejný divák rázem poznává, že velké bitvy se neodehrávají jen na samotném čele, ale téměř v každém závodě najdete další a další fascinující mikropříběhy.

Převedeno do statistických čísel: třeba v Americe před Netflixem sledovalo závod F1 v průměru 547 tisíc lidí, teď je to dvakrát tolik, přičemž mezi diváky je o třetinu víc žen. V klíčových zemích pro F1 (Brazílie, Čína, Francie, Německo, Itálie, Rusko a Jižní Korea) přibylo přes 70 milionů fanoušků, což je o 20 procent víc, než tomu bylo před dvěma třemi lety. Zásah na sociálních sítích se zvýšil o 100 procent a rekordní sledovanost hlásí v Británii i třeba Německu.

Jenže byl to jen první krok k záchraně, vlastně za použití kapaček, tak trochu nefér.

Netflix se netají dramatizací a tím, že příběhy častokrát uměle šponuje. Ve skutečnosti rivalita mezi některými jezdci není zdaleka taková, jak sledujete v seriálu. Koneckonců Max Verstappen, aktuálně vedoucí muž šampionátu, se rozhodl právě kvůli vytváření umělého drama tvůrce Netflixu letos ignorovat. A ač je jeho stáj Red Bull jinak vůči štábu velmi přívětivá, on mu odmítá dávat rozhovory.

A „rozhodl" se formuli zachránit skutečným příběhem, reálnou rivalitou, žádným pozlátkem.

Po sedmileté absolutní dominanci stáje Mercedes, která si podmanila F1 a Lewis Hamilton (vyjma jednoho roku) byl neohroženým králem, se teď Max a Red Bull vzepřeli. Dva závody před koncem má osmibodový náskok na Hamiltona, který ale zase pro změnu prožívá báječný finiš. Je to dokonce tak těsná bitva, že se stáje perou i o to, kdo zajede nejrychlejší kolo v závodě, které je odměněno jedním bodem, protože také ten může v závěrečném zúčtování hrát klíčovou roli.

Ne, F1 už nepotřebuje resuscitaci, ani umělou výživu k zotavení.

A pokud jste ji pár let ignorovali, protože ono se dá po nedělním obědě usnout i u tlachání politiků, dejte ji teď ve dvou posledních závodech šanci.

Nuda to nebude.

Zbývají dva závody, ale už v neděli v Saúdské Arábii (start 18.30) se může Max Verstappen stát mistrem světa, když...
... vyhraje, zajede nejrychlejší kolo a Hamilton bude nejlépe šestý
... vyhraje bez nejrychlejšího kola a Hamilton bude nejlépe sedmý
... dojede druhý, připíše si nejrychlejší kolo a Hamilton bude nejlépe desátý
... dojede druhý bez nejrychlejšího kola a Hamilton neboduje

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata: