Hlavní obsah

Brad Pitt na stáži. Jak Amerika a Hollywood objevují kouzlo F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho ji Amerika povýšeně přehlížela, tak nějak podobně jako roky hleděla – a nejspíš pořád hledí – na světové šampionáty v hokeji. Zkrátka ví, že se někde za Atlantikem hrají, ale svou scénu v podobě NHL má za mnohem interesantnější. A s formulí 1 to bylo několik dekád obdobné, protože divácký prim měly místní série. Jenže poté, co šampionát před pěti lety získala od Bernieho Ecclestonea americká společnost Liberty Media, se přezíravé vnímání F1 v USA výrazně mění. Poslední důkazy o tom přinesla víkendová Velká cena v texaském Austinu.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Brad Pitt navštívil závod F1 v Austinu, aby tu nasál atmosféru před chystaným natáčením snímku o formuli 1.

Článek

Je to několik "drobných" zpráv, které ale hezky vcelku ukazují, jak popularita F1 v Americe míří vzhůru. Vedení šampionátu kupříkladu oznámilo, že prodloužilo televizní kontrakt s významnou americkou sportovní stanicí ESPN o další tři roky. "Sledovanost za poslední rok stoupla o třicet procent. A já teď nevidím bod, kde bychom se měli v růstu zastavit," poznamenal k tomu programový šéf televize Burke Magnus.

Jen o pár hodin dříve přitom na okruhu v Austinu zase tým Williams uvedl, že pro příští rok angažuje amerického pilota Logana Sargeanta. Jde o poměrně průlomovou věc, neboť v novém tisíciletí se v kokpitu F1 představili jen dva Američané a do "evropského" šampionátu je to vůbec nelákalo.

Proč ta změna? Ameriku uchvátila úspěšná série o F1 na streamovací službě Netflix, k tomu ve Spojených státech přibyly závody. V Austinu se sice jezdí už deset let, letos se ale v kalendáři objevilo Miami a příští rok se přidá další atraktivní lokalita – Las Vegas. "Jenže Spojené státy jsou tak velkou zemí a trhem, že si myslím a věřím tomu, že mít tu tři závody je pořád málo," říká Günther Steiner, šéf stáje Haas, jak jinak než americké.

A dost možná skutečně čeká Ameriku velký formulový boom. Kolem F1 teď krouží Hollywood, což bylo patrné také o víkendu v Austinu, kde závody zblízka sledoval herec Brad Pitt. Právě on bude mít hlavní roli v chystaném bijáku, který se začne natáčet v druhé polovině příštího roku a velká část scén má mít reálné závodní kulisy.

Společně s ním na okruh dorazil i producent Jerry Bruckheimer a režisér Joseph Kosinski, finančně je do projektu zapojen také Lewis Hamilton. A právě lidé, kteří stojí za snímkem, mají být zárukou, že se z natáčení nezrodí podobný brak, jako je snímek Formule! z roku 2001 se Sylvestrem Stallonem v hlavní roli. Naopak má vzhledem k tvůrcům jít o formulový ekvivalent úspěšného pokračování Top Gunu.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Brad Pitt navštívil závod F1 v Austinu, aby tu nasál atmosféru před chystaným natáčením snímku o formuli 1.

"Bude tu nejlepší producent v Hollywoodu, jeden z nejlepších režisérů a o Bradu Pittovi asi nic říkat nemusím. Věříme, že film posune F1 do jiné, zatím neprozkoumané dimenze," věří Stefano Domenicalli, šéf formule 1.

Tak snad Pitt v Austinu nasál všechny závodní emoce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články