Hlavní obsah

F1: Mercedes vyvázl s napomenutím a byl vyloučen z testu mladých pilotů

Praha/Paříž

Trest-netrest vynesl v pátek Mezinárodní tribunál Mezinárodní automobilové federace FIA na základě šetření tajného květnového testu výrobce pneumatik Pirelli a stáje Mercedes. Tým Rosse Brawna dostal za účast na kontroverzním testu pneumatik v Barceloně napomenutí a nesmí se zúčastnit letošního třídenního testu mladých jezdců v Silverstonu. Pirelli odešlo ze sídla FIA v Paříži s napomenutím.

Foto: Reuters

Šéf stáje Mercedes Ross Brawn při zasedání Meinárodního tribunálu FIA v Paříži.

Článek

Mercedes se zúčastnil testu Pirelli s letošním vozem, což odporuje regulím a FIA na to při Velké ceně Monaka upozornily týmy Red Bull a Ferrari s tím, že tým Rosse Brawna mohl proti ostatním týmům získat výhodu v nasbíraných datech o chování gum. Smlouva Pirelli s F1 nicméně umožňuje i v průběhu sezóny "test do 1000 kilometrů s reprezentantivním vozem". Byla proto otázka, jaký postoj k výkladu pravidel tribunál zaujme.

Čtvrteční sedmihodinové zasedání, na němž svá stanoviska přednesly všechny zainteresované strany, výsledek nepřineslo a vynesení verdiktu bylo odloženo na pátek. Čtyřčlenný tribunál nakonec sáhl ke kompromisnímu řešení, které navrhoval právní zástupce Brawnovy stáje Paul Harris - Mercedes byl uznán vinným z porušení pravidel, vyfasoval ale jen napomenutí a zákaz účasti na testu mladíků. Důtka byla udělena také Pirelli.

Test mladých jezdců se letos koná v Silverstonu ve dnech 17.-19.- července. V kombinézách Mercedesu se měli představit rezervní jezdci Sam Bird a Daniel Juncadella.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace