Hlavní obsah

Ferrari už prý podepsalo Räikkönena, jasno má být ve středu

Praha

Dlouhé týdny divokých spekulací o budoucnosti Kimiho Räikkönena ve formuli 1 vrcholí. A podle posledních zpráv vše nasvědčuje tomu, že se v paddocku chystá velká návrat. Finský mistr světa je prý od pondělí domluvený s týmem Ferrari na dvouleté smlouvě a dohoda by měla být veřejně oznámena ve středu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Oblékne se Kimi Räikkönen v příští sezóně formule 1 do rudého?

Článek

Räikkönenovi letos vyprší dvouletý kontrakt v Lotusu a přestože tým by hodně stál o prodloužení spolupráce, finský jezdec se nechtěl pouštět do finální fáze jednání, dokud nevyřídí „jisté záležitosti". Už o víkendu se významně spekulovalo o blížící se dohodě s Ferrari, což italská stáj vehementně popírala, zřejmě i s ohledem na kvalitní výkon Felipeho Massy. „Nerozhodujeme se emocionálně, snažíme se posoudit všechny možnosti," odmítl šéf Scuderie Stefano Domenicali kuloární informace, že Ferrari již v Monze rozhodlo o novém jezdeckém složení pro příští rok.

O dva dny později je ale všechno jinak. Finský tisk i britská BBC informovaly o tom, že dohoda Ferrari s Räikkönenem je na světě. „Dohoda s finským jezdcem o návratu do týmu, pro který vyhrál v roce 2007 světový titul, prý byla dosažena v pondělí a měla by být zveřejněna v nejbližší době," uvedla BBC.

Räikkönen dosud Alonsovi uvolňoval místo

Italský tým by měl dohodu údajně zveřejnit ve středu na frankfurtském autosalonu, a pokud se tak stane, zrodí se jeden z nejpikantnějších přestupů v historii. Räikkönen totiž přijde k Fernandu Alonsovi, jemuž už dvakrát uvolnil místo.

V roce 2007 se klidil z McLarenu, který přetáhl tehdy čerstvého dvojnásobného šampióna Alonsa z Renaultu, do Ferrari. Paradoxně to byl ale právě finský pilot, který ten rok ovládl MS, když v posledním závodu sezóny z pozice třetího muže průběžného pořadí dokonale vypálil rybník soupeřům z McLarenu Alonsovi a Lewisi Hamiltonovi.

V roce 2009 musel Räikkönen pro změnu předčasně opustit Ferrari, které tak toužilo po Alonsovi, že neváhalo obětovat tučnou sumu, aby ukončilo Finův kontrakt o rok dřív. Alonso ale na působení svého předchůdce nedokázal navázat, čekání na titul v Maranellu trvá už šestým rokem a ani v letošní sezóně mnoho nenasvědčuje tomu, že by rudé vozy dokázaly ohrozit hegemonii Red Bullu v čele se Sebastianem Vettelem.

Alonso: Massa má můj plný respekt

A co na to Alonso? "Nebudu komentovat žádné jméno, protože Felipe (Massa) má můj plný respekt. V posledních čtyřech letech jsme společně udělali pro Ferrari maximum. Věřím ale, že ať udělá Ferrari jakékoliv rozhodnutí, bude to dobré i pro mě a budeme pokračovat v úspěšné spolupráci," napsal španělský pilot na twitteru.

Pokud Massa bude donucen skutečně sbalit ve Scuderii kufry, uzavře se jeho dlouhé působení v Maranellu, které začalo v roce 2003. Tehdy dvaadvacetiletý Brazilec začal pro nejúspěšnější  stáj v historii formule 1 testovat a v roce 2006 se stal parťákem legendárního Michaela Schumachera, který posléze ukončil poprvé kariéru. Nejlepší sezónou byl pro Massu rok 2008, kdy získal titul vicemistra světa se ztrátou jediného bodu na Hamiltona.

Brazilec později potvrdil na twitteru, že v příštím roce už nebude jezdcem italské stáje. "Děkuji týmu za dosavadní vítězství a všechny ty neuvěřitelné momenty, které jsme spolu prožili," uvedl Massa, který svoji další budoucnost vidí stále ve formuli 1. "Chci najít tým, který mi poskytne auto schopné vítězit a bojovat o titul," dodal dvaatřicetiletý Brazilec.

Reklama

Související témata: