Hlavní obsah

FIA zahájila vyšetřování Grosjeanovy ohnivé nehody v Bahrajnu

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zahájila vyšetřování nehody francouzského pilota formule 1 Romaina Grosjeana v nedělní Velké ceně Bahrajnu. Důkladné analýze hodlá podrobit fungování a účinnost všech bezpečnostních prvků a opatření. Výsledky budou k dispozici za šest až osm týdnů, oznámili zástupci FIA.

Foto: Brynn Lennon, ČTK/AP

Z ohnivého pekla vyvázl Romain Grosjean při Velké ceně Bahrajnu.

Článek

"Jak už je u podobných vážných havárií obvyklé, podíváme se na všechny aspekty a budeme spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami," řekl šéf bezpečnosti FIA Adam Baker. "Bereme to velice vážně, chceme naprosto přesně zjistit, co se stalo, abychom mohli případně navrhnout zlepšení," dodal.

Grosjean těžkou havárii v úvodu nedělního závodu přežil s velkým štěstím. Jeho vůz se po nárazu do bariéry rozlomil, explodoval a začal hořet. Z monopostu, který v bariéře zůstal zaklíněný, se pilotovi stáje Haas podařilo po téměř půlminutě uniknout, z plamenů vyvázl s lehčími popáleninami na rukou.

Podle prvních reakcí mu život zachránila bezpečnostní konstrukce halo a kvalitní žáruvzdorné oblečení. Chválu si vysloužil i rychlý zásah záchranářů. I proto je dnes Grosjean na okruhu navštívil, aby jim poděkoval - lékaři Ianu Robertsovi i řidiči záchranného vozidla. Dvěma hasičům pak věnoval miniaturní verzi přilby. Šel za nimi s obvazy na rukou i s ortézou na noze.

Otázky ale vyvolala kovová svodidla, která Grosjeanův monopost prorazil. Vyšetřování se rovněž zaměří na to, proč vůz začal hořet.

Reklama

Související témata: