Hlavní obsah

Fiasko Ferrari! Red Bull slaví v Barceloně double, Verstappen vede MS

Aktualizováno

Smutek Ferrari, extáze v týmu Red Bull a poloviční spokojenost v Mercedesu. Nedělní Velká cena Španělska vozů formule 1 přinesla další napínavé drama, z něhož jako hlavní poražený odešel pilot Scuderie Charles Leclerc, který po startu z pole position závod nedokončil a přišel o vedení v průběžném pořadí MS. Čtvrtý letošní triumf slaví nový lídr šampionátu Max Verstappen, Sergio Pérez na druhém místě zajistil pro Red Bull double. Třetí dojel George Russel s mercedesem.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Max Verstappen oslavuje triumf ve Velké ceně Španělska.

Článek
Fotogalerie

Vítěz kvalifikace a dosavadní lídr MS Leclerc musel odstoupit z vedoucí pozice kvůli poruše motoru ve 27. kole. Monacký pilot nedokončil závod F1 poprvé v sezoně. Druhý jezdec Ferrari Carlos Sainz dojel před domácími fanoušky čtvrtý. Red Bull naproti tomu vybojoval druhý double v této sezoně.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen vyhrál čtvrtý závod v sezoně a třetí za sebou. Celkem vybojoval 24. triumf v kariéře a na trati v Barceloně uspěl podruhé. Předtím se mu to podařilo před šesti lety, kdy se stal ve věku 18 let a 228 dní nejmladším vítězem závodu F1 v historii. Tento rekord drží dosud.

Start vyšel nejlépe Leclercovi, který se udržel ve vedení před Verstappenem. Naopak Sainz se propadl ze třetí příčky na pátou. Hned za španělským jezdcem se dostali do kontaktu sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton s Kevinem Magnussenem, oba museli na opravu do boxů a vrátili se na chvostu pole.

Sainzovi se dál nedařilo a v sedmém kole vyjel po smyku mimo trať. O dvě kola později doplatil ve stejném místě na větrný poryv také Verstappen a klesl na čtvrté místo. Přestože se Nizozemec vrátil zpět do boje o čelní příčky, měl stejně jako v kvalifikaci potíže se systémem DRS a nemohl se dlouho dostat před druhého Russella.

Klíčový moment přišel ve 27. kole, kdy vedoucí Leclerc ztratil nečekaně výkon ve svém ferrari a musel odstoupit. Red Bull zareagoval druhou zastávkou pro Verstappena, který obul nejměkčí směs pneumatik. Za Russella se tak dostal Pérez, který jej díky fungujícímu DRS brzy předjel.

Úřadující šampion Verstappen zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým a brzy se dotáhl opět k Russellovi. Ten se vzájemnému souboji ve 37. kole vyhnul a zajel do boxů pro novou směs. O osm kol později tak učinil znovu i Verstappen, díky zvolené strategii se ale už vrátil před britského pilota na druhém místě.

Vedení Red Bullu dalo poté Pérezovi příkaz, aby pustil Verstappena před sebe. Mexičan to ve vysílačce označil za "nespravedlivé", později se ale týmovému povelu podvolil.

Zatímco si piloti Red Bullu dojeli pro double a Pérez pro nejrychlejší kolo, za nimi mířili do cíle Russell s Hamiltonem z Mercedesu. "Stříbrné šípy" potvrdily zlepšující se formu, v závěru ale Hamiltonovi docházelo palivo a kvůli šetrnější jízdě se před něj dostal ještě Sainz.

Mistrovství světa bude pokračovat 29. května Velkou cenou Monaka.

Velká cena Španělska vozů formule 1
1. Verstappen (Niz./Red Bull)1:37:20,475
2. Pérez (Mex./Red Bull)-13,072
3. Russell (Brit./Mercedes)-32,927
4. Sainz (Šp./Ferrari)-45,208
5. Hamilton (Brit./Mercedes)-54,534
6. Bottas (Fin./Alfa Romeo)-59,976
7. Ocon (Fr./Alpine)-1:15,397
8. Norris (Brit./McLaren)-1:23,235
9. Alonso (Šp./Alpine)-1 kolo
10. Cunoda (Jap./AlphaTauri)-1 kolo
Nejrychlejší kolo: Pérez
Průběžné pořadí MS (po 6 z 22 závodů)
1. Verstappen110 b.
2. Leclerc (Mon./Ferrari)104
3. Pérez85
4. Russell74
5. Sainz65
6. Hamilton46
7. Norris39
8. Bottas38
9. Ocon30
10. Magnussen (Dán./Haas)15
Pohár konstruktérů
1. Red Bull195
2. Ferrari169
3. Mercedes120
4. McLaren50
5. Alfa Romeo39
6. Alpine34
7. Alpha Tauri17
8. Haas15
9. Aston Martin6
10. Williams3

Reklama

Související témata: