Hlavní obsah

Verstappen v Japonsku kraloval a Red Bull má titul v Poháru konstruktérů. Pérez naopak řádil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prý už na simulátoru cítil, že tohle bude trať, na které zase bude kralovat. Od prvního tréninku to potvrzoval a v neděli skutečně korunoval suverénním vítězstvím. Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Japonska formule 1 a ukázal, že „kolaps“ stáje Red Bull z minulého týdne byl jen ojedinělou záležitostí. Za ním skončili oba piloti McLarenu – druhý byl Lando Norris, třetí Oscar Piastri. Verstappen nyní vede šampionát s náskokem 177 bodů a zisk třetího titulu je už pouze formalitou.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jezdec Red Bullu Max Verstappen po výhře ve Velké ceně Japonska

Článek
Fotogalerie

„Byl to neuvěřitelný víkend, protože auto fungovalo v každém detailu. A jsem pyšný i na svůj tým, protože máme za sebou úžasný rok,“ říkal po závodě Max Verstappen, jehož výhra stáji Red Bull s velkým předstihem zajistila triumf v Poháru konstruktérů.

Verstappen startoval z první pozice a v největších potížích se během celého závodu ocitl hned po zhasnutí červených světel v úvodní zatáčce. Měl totiž „rozvážnější“ odpich, a tak se na něj ostře tlačily oba vozy týmu McLaren. Pozici však udržel a pak už bez obtíží mířil za svým 48. vítězstvím v F1.

Jestli Verstappen zažil dokonalý závod, pak jeho týmový parťák Sergio Pérez zpackal, co mohl. Při výjezdu safety car při nájezdu do boxové uličky hloupě předjel soupeře, za což dostal pětivteřinovou penalizaci. O chvíli později zase zbytečně sestřelil v jedné zatáčce Kevina Magnussena, musel k výměně předního křídla a po dalších pár kolech ho tým raději stáhl ze závodu. Kdo ví, jak by jeho „vystoupení“ ještě gradovalo. V samotném závěru se Pérez ještě na chvíli na trať vrátil, aby si formálně odbyl trest za střet s Magnussenem.

„Měl jsem poškozené auto. V rychlých zatáčkách se s ním jezdilo těžko. Když jsem pokoušel v pomalé zatáčce předjet Magnussena, neměl jsem tam žádné místo a trefil ho. Byla to moje chyba,“ přiznal Pérez. „Pak jsem se vrátil na trať, abych si odpykal trest. Pro mě to nebyl dobrý den, ale dnešek patří týmu, který vyhrál konstruktérský titul.“

Následně se závod výrazně zklidnil, byl bez velkých vzruchů, a tak nejpoutavějším děním byl virtuální souboj George Russella s Lando Norrisem o druhou příčku. Russell totiž zvolil oproti ostatním odlišnou strategii, jel pouze na jednu zastávku v boxech, a tak bylo otázkou, kam ho tato taktika po druhých výměnách gum jeho konkurentů vystřelí. Risk ale tentokrát nebyl zisk. Norris druhé místo udržel, Piastri se přes Russella v pohodě prohnal a zajistil si první stupně vítězů v kariéře. Russell nakonec skončil sedmý.

„Je to pro nás úžasný den a jsem hrdý na tým, kam jsme se postupně dostali,“ uvedl Norris.

Další závod se koná 8. října v Kataru a Verstappen tu reálně může získat titul.

Velká cena Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:58,421
2. Norris (Brit./McLaren) -19,387
3. Piastri (Austr./McLaren) -36,494
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -43,998
5. Hamilton (Brit./Mercedes) -49,376
6. Sainz (Šp./Ferrari) -50,221
Nejrychlejší kolo: Verstappen
Průběžné pořadí MS (po 16 z 22 závodů):
1. Verstappen 400 b.
2. Pérez (Mex./Red Bull) 223
3. Hamilton 190
4. Alonso (Šp./Aston Martin) 174
5. Sainz 150
6. Leclerc 135
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 623
2. Mercedes 305
3. Ferrari 285
4. Aston Martin 221
5. McLaren 172
6. Alpine 84

Reklama