Hlavní obsah

Hamilton opět bude jezdit v černém voze. Loni jsme bojovali za rovnost, teď za rozmanitost, říká

Londýn

Pilot Lewis Hamilton bude v nadcházející sezoně formule 1 usilovat o osmý titul mistra světa a překonání rekordu slavného Michaela Schumachera v černém voze. Stáj Mercedes se tak stejně jako v minulém ročníku rozhodla upozornit na problémy s rasismem.

Foto: www.formula1.com

Lewis Hamilton

Článek

"V minulosti šlo hlavně o vítězství. Loni jsme bojovali za rovnost, teď za rozmanitost a musíme udělat všechno pro to, aby byl učiněny potřebné kroky," uvedl při představení vozu W12 Hamilton, který před každým závodem uplynulé sezony pokleknul a podpořil hnutí Black Lives Matter.

Mercedes minulou sezonu ovládl, když vyhrál 13 ze 17 závodů a získal rekordní sedmý triumf v Poháru konstruktérů za sebou. "Samozřejmě chceme i nadále vyhrávat a všichni v továrně pro to dělají maximum. A já se jim za to chci odvděčit," přidal šestatřicetiletý Hamilton.

"V roce 2020 jsme měli dobré výsledky, ale to je nám teď k ničemu. Vždycky musíte počítat s tím, že někdo z konkurence mohl odvést lepší práci než vy. Proto mám tohle období rád, protože nikdy nevíte, co vás čeká," řekl šéf stáje Toto Wolff.

Po technické stránce je nový monopost Mercedesu prakticky totožný s loňským. Důvodem je řada úsporných opatření, která mají týmům pomoci vyrovnat se s následky pandemie koronaviru, a také chystané výrazné změny v pravidlech pro rok 2022.

"Celou sezonu se proto budeme pohybovat na hraně, abychom byli konkurenceschopní, ale abychom současně věnovali co nejvíc úsilí vývoji vozu pro rok 2022," přidal technický ředitel stáje James Allison. "Ale mít vrabce v hrsti a současně hlídat i holuba na střeše je kolorit práce ve formuli. Nicméně omezení rozpočtu a plánované změny pravidel z toho dělají ještě větší výzvu než obvykle," dodal.

Nová sezona formule 1 odstartuje na konci března v Bahrajnu, kde se také dva týdny před závodem uskuteční jediné testovací jízdy. Na programu jsou 12. až 14. března. Celkem by se v letošním mistrovství světa mělo uskutečnit rekordních 23 Velkých cen.

Reklama

  Velká cena Miami - sprint dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.