Hlavní obsah

Janiš povede formulový vůz v seriálu A1 GP v nových barvách

BRNO

Ve zcela nových barvách se představí v letošním seriálu automobilových závodů národních týmů A1 Grand Prix český vůz, s nímž bude jezdit dvacetiletý Erik Janiš. Návrh vzešel z internetové soutěže, které se zúčastnilo 90 zájemců. V uplynulých dvou sezónách jezdila česká formule s designem v podobě národní vlajky, nyní bude mít černou barvu a české vlajky budou po obou stranách za řidičem.

Článek

"K bývalému provedení naší formule byla spousta připomínek. Dá se říci, že se vyvedení formule nelíbilo. Proto jsme přistoupili k soutěži o nový návrh. Nyní auto vypadá na fotografii možná ještě lépe, než je ve skutečnosti," uvedl manažer českého týmu Antonín Charouz.

Autorem vítězného návrhu je šestačtyřicetiletý Radovan Horský z Jeseníku, který je velkým příznivcem formule 1, kterou sleduje od dětství. Byl velkým obdivovatelem bývalého mistra světa světa Brazilce Emmersona Fittipaldiho, s nímž si dokonce jednu dobu posílal novoročenky.

"Při návrhu jsem se inspiroval situací, kdy vítězný vůz jede čestný okruh, mechanici sedí na boku a drží vlající národní vlajku. V rámci konfrontace se stejnými barvami vozů například s Angličany, Francouzi i Američany jsem musel udělat krok stranou, proto jsem použil černou barvu, která je dokonale kontrastní k bílé," vysvětlil cestu ke svému návrhu vítězný designér.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.