Hlavní obsah

Janiš těžil ze skvělé zastávky

PRAHA

Nejrychlejší zastávka v boxech ze všech účastníků hlavního závodu formulí A1GP v Indonésii pomohla Jarku Janišovi k bodované 7. příčce. "Znovu jsme těžili z výborné strategie, už Brno ukázalo, že to je naše veliká zbraň," řekl šéf českého týmu Antonín Charouz.

Foto: BPA

Jarek Janiš sen 3. a 4. prosince zúčastnil ve španělském Jerezu testů ve stáji formule 1 Jordan.

Článek

"Umístění není špatné vzhledem k tomu, že jsem po sprintu startoval až z osmé řady. Tým předvedl bezchybný výkon při zastávce v boxech a perfektní práce mechaniků mě vynesla hodně dopředu, i když na mokré trati se pořadí dost promíchalo," přiznal Janiš. "Za značně proměnlivého počasí v Sentulu, kde liják nejprve odložil start, a pak zase trať dost rychle osychala, odjel dobrý závod a ustál i nervozitu z premiéry," chválil pilota Charouz.

"Na první sadě mokrých gum jsem měl trochu problém s přilnavostí, ale po úpravě tlaku v pneumatikách to bylo výrazně lepší," mínil Janiš, při jehož zastávce v boxech déšť ustal a další volba pneumatik byla hodně na hraně. "Možná se mohlo přezout na sucho, ale byl by to risk, navíc nefungovala vysílačka. Zůstali jsme tedy na mokrých gumách a zdálo se to jako dobré volba, protože další přezouvání by přineslo nenapravitelné zdržení. Až vyjetí safety caru negovalo naši taktickou výhodu i šanci na 5. místo," uvažoval šéf českého týmu.

"Za zpomalovacím vozem jsem přišel o časový náskok a po restartu na poslední čtyři kola už nemohl udržet za sebou soupeře, kteří měli pneumatiky na sucho," říkal pilot, jehož bodový přísun však pomohl Česku na devátou příčku průběžného pořadí. "Máme ještě rezervy v různých oblastech vylepšení vozu. Jestliže chceme stabilně bojovat o stupně vítězů, musíme jít celkově nahoru," tvrdil Charouz.

Pátému dílu A1GP v Indonésii vládl Reid z Nového Zélandu, nejrychlejší ve sprintu i v hlavním závodě a v lednovém pokračování seriálu bude mít v Taupu výhodu domácí trati. "My pětitýdenní závodní pauzu využijeme k další usilovné práci, chceme lepší výkony i výsledky," uzavřel Charouz.

Reklama

Související témata: