Hlavní obsah

Janišovi se kvalifikace v Brně nepovedla

BRNO

Smutno bylo v českém táboře z výsledků sobotní kvalifikace na brněnský závod A1GP, který je druhým podnikem desetidílného seriálu. Erik Janiš si pro letmý start nedělního sprintu, který se uskuteční v 11.00 hodin, vyjel až 21. místo a v boji o pozice na roštu pro hlavní závod (startuje v neděli v 15 h) si sedmnáctým časem vyjel pouze devátou startovní řadu.

Článek

„Po první části kvalifikace na dlouhý závod jsem držel sedmé místo svým zatím nejlepším časem dosaženým během brněnského víkendu 1:46,926. V posledním rychlém kole jsem to chtěl ještě o pár desetin zlepšit, ale jel jsem příliš na hraně, a byl až moc rychlý v nájezdu do zatáčky a dostal smyk, bohužel tím bylo po nadějích,“ přiznal Janiš, kterého pak ve finiši ješě deset jezdců předstihlo.

Pole position vyjel pro Nizozemsko Jeroen Bleekemolen, jehož čas 1:44,649 je navíc o téměř čtyři desetiny sekundy zlepšením rekordu formule A1GP na brněnské trati. Nejúspěšnější zemí kvalifikačních bojů ale byla v seriálu vedoucí Jihoafrická republika, jejíž pilot Zaugg odstartuje z nejvýhodnější pozice do sprintu a pro hlavní závod stojí v první řadě.

Na okruhu pojede Schumacherovo ferrari 

Během kvalifikace jezdci absolvovali čtyři patnáctiminutové sekce a v každé z nich mohli odjet jedno letmé, měřené kolo. Lepší čas ze dvou prvních částí určoval postavení na startu sprintu, výsledky z třetí a čtvrté části byly rozhodující pro uspořádání startovního roštu hlavního závodu.

Výsledky obou nedělních jízd (sprintu i hlavního závodu) jsou od letošní sezóny nově ohodnoceny shodně a body dosáhne deset nejlepších, přičemž vítězný tým jich získá 15. Za 2. místo se dává 12 bodů, za třetí 10, za čtvrté 8, za páté 6, a pak je to odstupňováno po bodu až do desáté příčky. Bonusový bod získá ten, který dosáhne během neděle nejrychlejšího kola.

Na nedělní odpoledne je pro motoristické fanoušky v Brně přichystána opravdová lahůdka, Jan Charouz se po Masarykově okruhu projede s originálem vozu Ferrari, s nímž Michael Schumacher před deseti lety získal titul mistra světa ve formuli 1. „Byl to okamžitý nápad manažera Charouze, když vyšlo najevo, že Ferrari bude od příští sezóny dodávat motory pro A1GP a během pár hodin se povedla zajistit originální marketingová akce,“ přibližuje Martin Straka z BPA, která brněnský závod A1GP spoluorganizuje.

Výsledky kvalifikace - pro sprint: 1. JAR (Zaugg) 1:44,859, 2. Nový Zéland (Reid) +0,218, 3. Velká Británie (Kerr) +0,304, 4. Irsko (Carroll) +0,445, 5. Nizozemsko (Bleekemolen) +0,500,...21. Česko (E. Janiš) +3,059, pro hlavní závod: 1. Nizozemsko (Bleekemolen) 1:44,649, 2. JAR (Zaugg) +0,223, 3. Velká Británie (Kerr) +0,278, 4. Švýcarsko (Jani) +0,430, 5. Čína (Čcheng Cchung-fu) +0,545...17. Česko (E. Janiš) +2,277.

Reklama

Související témata: