Hlavní obsah

Konec legendy? Hamilton je v Mercedesu odepsaný, tvrdí Jordan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dočasné trápení, nebo soumrak šampiona? Lewis Hamilton prožívá na startu své šestnácté sezony ve formuli 1 nelehké období a šance na rekordní osmý titul mistra světa se mu doslova rozplývají před očima. Trápení navíc podtrhuje fakt, že vítěz 103 Velkých cen nedokáže konkurovat ani svému týmovému kolegovi Georgi Russellovi.

Foto: Christian Bruna, Reuters

Lewis Hamilton před kvalifikací na Velkou cenu Monaka.

Článek

Na samém kraji sezony v Bahrajnu ještě Hamilton dokázal dojet třetí, od té doby se ale trápí a na pódium hledí z uctivé vzdálenosti. Naposled v Monaku skončil osmý a na lídra šampionátu Maxe Verstappena ztrácí z průběžného šestého místa v pořadí MS 75 bodů.

Co je ale pro prvního pilota F1 tmavé pleti v historii ještě horší, že nezvládá ani interní týmový duel s Russellem, který přišel po minulém ročníku z Williamsu jako náhrada za Valtteriho Bottase. Sedmatřicetiletý Hamilton dokázal svého o třináct let mladšího parťáka i rivala v jedné osobě porazit jen ve zmíněném Bahrajnu a v tabulce oba jezdce Mercedesu dělí po třetině šampionátu 34 bodů.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Tak kdo je tady jednička? Piloti Mercedesu Lewis Hamilton (vlevo) a George Russell.

Pozice obou jezdců proto jednoznačně svádí k domněnce, že se Russellova role v Mercedesu radikálně mění. „Myslím, že jeho výsledky jsou pro všechny obrovským překvapením. Zvlášť v perspektivě faktu, že Lewis byl považován za nejlepšího z nejlepších," podotkl pro televizní stanici Channel 4 někdejší majitel týmu formule 1 Eddie Jordan.

Foto: XPB/Press Association Images, Profimedia.cz

Bývalý závodník a majitel týmu F1 Eddie Jordan (vpravo) si nenechal Velkou cenu Monaka ujít.

„Teď už ale není tím bossem. Nejen na trati, ale ani v Mercedesu, kde jeho pozici uzmul George. A myslím, že bude ještě hodně zajímavé sledovat, jak se s tím Lewis dokáže vypořádat," dodal bývalý závodník.

Hamilton měl v minulém roce na dosah rekordní osmý titul mistra světa, jímž by se odpoutal od legendárního Michaela Schumachera a stal by se nejúspěšnějším jezdcem F1 všech dob. Vypjatý duel s Verstappenem ale rozhodoval až poslední závod v Abú Zabí s kontroverzním závěrem, v němž se nizozemský pilot v posledním kole dostal do čela a urval titul premiérově pro sebe.

Dostane Brit ještě šanci bojovat v barvách Mercedesu o rekordní zápis? „Když se podíváte na Lewisovy výsledky podrobněji, tak zjistíte, že o úspěchu a neúspěchu rozhodují maličkosti. V Monaku zůstal viset za Fernandem Alonsem, měl kontakt s Estebanem Oconem, zbrzdila ho červená vlajka v kvalifikaci... Já věřím, že se kyvadlo štěstěny opět převrátí na Lewisovu stranu," uvedl diplomaticky šéf Mercedesu Toto Wolff.

Další příležitost ukázat svůj hlad po úspěchu bude mít Hamilton za dva týdny v Baku, kde se jede Velká cena Ázerbájdžánu.

Reklama

Související témata: