Hlavní obsah

Kovalainen odjížděl z Turecka zklamaný, sen o vítězství se brzy rozplynul

PRAHA/ISTANBUL

Poprvé stál na startu v první řadě a v koutku duše hřál myšlenku na premiérové vítězství v mistrovství světa vozů formule 1. Jenže naděje finského pilota Heikkiho Kovalainena při nedělní Velké ceně Turecka zhasla záhy po startu jako svíčka v silném větru. Pilot týmu McLaren musel po střetu s Kimim Räikkönenem hned v prvním kole pro nové pneumatiky a závod fakticky začal od posledního místa.

Článek

Povedenou stíhací jízdou se Kovalainen běhe 57 kol nakonec propracoval na 12. příčku, na níž spadl z osmého místa kvůli závěrečné zastávce v boxech. A z Istanbulu proto odjížděl s pocitem hořkosti. „Měl jsem naplánovanou stejnou strategii jako Massa a věřím, že bylo v mých silách bojovat o vítězství. Kvalifikace mi vyšla na výbornou a taktika na závod byla velmi silná. Jenže to nic neznamenalo,“ povzdechl si šestadvacetiletý Fin.

„Jsme přesvědčeni, že kdyby Heikki nemusel po startu do boxů, tak by skončil před Massou. On sám tomu stoprocentně věřil a nečekaný vývoj závodu jej úplně vyřídil. Ještě nikdy jsem ho neviděl tak zklamaného,“ prozradil novinářům ředitel McLarenu Martin Whitmarsh. „Podle mě ale zklamaný být nemusí. Na trati odvedl skvělou práci,“ dodal Whitmarsh.

Kovalainen figuruje po pěti závodech světového šampionátu se 14 body na šestém místě, na vedoucího Räikkönena ztrácí 21 bodů. „Až do pokaženého startu se mi v Turecku dařilo jako nikdy předtím. Snad to vydrží i do dalších závodů,“ dodal bývalý pilot stáje Renault, jenž si po loňské sezóně prohodil místo s Fernandem Alonsem, s nadějí v hlase. Sen finského pilota se může splnit už za dva týdny. Příští závod se jede v Monaku, kde loni „stříbrné šípy“ získaly svůj druhý double v sezóně.

Reklama