Hlavní obsah

Kvalifikaci na první závod sezony F1 vyhrál Verstappen před Pérezem

Kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Bahrajnu ovládly vozy mistrovského Red Bullu. První místo na startu si zajistil obhájce titulu Max Verstappen před týmovým kolegou Sergiem Pérezem.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Max Verstappen slaví výhru v kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Bahrajnu.

Článek

Pětadvacetiletý Verstappen si připsal 21. pole position a v neděli bude v nejlepší pozici, aby zaútočil na první výhru v Bahrajnu. Nejlepším výsledkem dvojnásobného světového šampiona na okruhu v Sáchiru jsou druhá místa z let 2020 a 2021.

"V trénincích jsem se tady docela trápil, takže pole position je pro mě příjemné překvapení," citovala Verstappena agentura AP. "Navíc v závodním nastavení je naše auto ještě lepší," přidal vítěz 35 Velkých cen.

Očekávanou nadvládu Red Bullu potvrdil druhým místem Pérez, který za týmovým kolegou zaostal o 138 tisícin sekundy. Třetí příčku se ztrátou téměř tří desetin po menších technických problémech v úvodní části kvalifikace obsadil Charles Leclerc z Ferrari.

"Byli jsem ve hře o první místo, což jsem nečekal. Ale Red Bull je velmi, velmi rychlý a je potřeba si uvědomit, že v závodním nastavení jsme pomalejší," uvedl Leclerc, který navíc v závěrečné části šetřil gumy. "Myslím, že je lepší startovat třetí na nových, než první na ojetých," dodal.

Čtvrtý byl druhý jezdec italské stáje Carlos Sainz a pátou příčku obsadil dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. Španělský veterán z Aston Martinu nenavázal na výkon z pátečních tréninků, ve kterých byl nejrychlejší.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Max Verstappen na trati v kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Bahrajnu.

Šesté místo na startu si zajistil George Russell, hned za ním skončil jeho kolega z Mercedesu Lewis Hamilton. Sedminásobný mistr světa, který v minulé sezoně poprvé v kariéře nevyhrál ani jeden závod, na Verstappena ztratil téměř sedm desetin.

"Když jsem ráno vstával, tak jsem čekal, že budeme ztrácet mnohem víc. Nicméně ve třetím tréninku mi auto přišlo živější než potom v kvalifikaci. Takže snad bude nastavení fungovat v závodě," prohlásil Hamilton.

Reklama

Související témata: