Hlavní obsah

Napínavou kvalifikaci v Mexiku vyhrál Verstappen před Mercedesy

Napínavou kvalifikaci na Velkou cenu Mexika mistrovství světa formule 1 vyhrál již jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský pilot, který obhajuje na Okruhu bratrů Rodríguezových loňské vítězství, porazil o více než tři desetiny sekundy dvojici pilotů Mercedesu George Russella a Lewise Hamiltona. Čtvrtý byl Verstappenův týmový kolega a domácí jezdec Sergio Pérez.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Max Verstappen oslavuje svůj triumf v kvalifikaci na Velkou cenu Mexika.

Článek

Pětadvacetiletý Verstappen získal devatenáctou pole position v kariéře a šestou letos. V závodě zaútočí na rekordní čtrnáctý triumf v sezoně, jímž by překonal výkony Michaela Schumachera z roku 2004 a Sebastiana Vettela z ročníku 2013.

"Byla to dobrá a vyrovnaná kvalifikace. Trochu jsme vůz upravili a dostali se do lepšího tempa. Jsem rád, že jsem se tu dostal na pole position. Do první zatáčky nás ale čeká dlouhá cesta, takže potřebujeme dobře odstartovat. Máme dobré auto, v závodě to však bude těsné. Mercedes má také dobré závodní tempo," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Rodák z Hasseltu zajížděl od úvodu třetí části kvalifikace nejrychlejší časy, přesto jej mohl na konci ohrozit Russell. Čtyřiadvacetiletý Brit však těsně před koncem závěrečné sekce vyjel mimo trať a po dojezdu zklamaně bouchl do volantu. Na vítězného Verstappena ztratil 304 tisícin sekundy.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Max Verstappen během kvalifikace GP Mexika.

"Myslím, že si tým dnes zasloužil víc. Připravili mi skvělé auto. Je to jen další důkaz tvrdé práce, kterou máme za sebou. Z mé strany to ale bylo příšerné kolo. Cítil jsem, že jsme měli na pole position. Za kvalifikaci se však žádné body neudělují a jsem rád, že stojím v první řadě. Uvidíme, co bude po startu možné," uvedl Russell.

Velkou podporu si užívá v Mexiku místní jezdec Pérez. Rodák z Guadalajary, který může získat první domácí triumf, zaostal za Verstappenem o 353 tisícin. Pérez také bojuje o druhé místo v pořadí šampionátu. Od Charlese Leclerca z Ferrari, jenž se kvalifikoval jako sedmý, ho dělí jen dva body. Před Leclercem skončil překvapivě i šestý Valtteri Bottas z Alfy Romeo.

Nedělní závod odstartuje od 21:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod MS vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:17,775
2. Russell -0,304
3. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -0,309
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,353
5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,576
6. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -0,626
7. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,780
8. Norris (Brit./McLaren) -0,946
9. Alonso (Šp./Alpine) -1,164
10. Ocon (Fr./Alpine) -1,235

Reklama