Hlavní obsah

Otce čeká smrt. Bahrajnský chlapec prosí mistra světa o pomoc

Příběh, ze kterého mrazí. Dvanáctiletý chlapec Ahmed Ramadhan žádá o pomoc pilota formule 1 Lewise Hamiltona. Před startem nedělní Velké ceny Bahrajnu formule 1 mu namaloval obrázek, k němuž připojil vzkaz. Hoch žádá sedminásobného mistra světa o zvýšení povědomí o jeho tragickém případu. Jeho otci, Mohammedu Ramadhanovi, totiž hrozí poprava. Chlapec ale tvrdí, že je nevinný.

Foto: @SAlwadaei, Twitter

Ahmed Ramadhan prosí o pomoc, jeho otec čelí hrdelnímu trestu.

Článek

„Sire Lewisi, můj otec je nevinný, prosím, pomozte mi ho osvobodit," připsal Ramadhan k obrázku, na němž je formule stáje Mercedes s číslem 44, které Hamilton na své kapotě vozí.

Otec chlapce je bývalým členem bezpečnostních složek a měl se stát obětí spiknutí. „Nakreslil jsem to, abych Lewise povzbudil," řekl v rozhovoru pro agenturu AP Ramadhan. Stejným způsobem se pokusil Hamiltona oslovit už v roce 2020.

Jeho otec se měl v minulosti stát jednou ze tří obětí brutálního mučení v jednom z místních vězení. Ramadhan byl podle rodiny uvězněn kvůli tomu, že podporoval prodemokratické povstání v Bahrajnu. Později ho měli vyšetřovatelé zmlátit železnými tyčemi a donutit ho k podpisu přiznání v případu vraždy jiného policisty.

Podle lidskoprávních organizací působících v zemi ale proti Ramadhanovi neexistují žádné důkazy.

Hamilton obrázek se vzkazem zatím neobdržel. „Každý rok dostávám dopisy od těchto lidí, kteří trpí. Jediné, co mohu dělat, je vcítit se do těch, kteří prožívají tyto tragické příběhy," řekl pilot Mercedesu před startem pátečních tréninků.

F1 je podle britského jezdce povinná zvyšovat povědomí o lidských právech v místech, kde se závodí. Zapojit by se podle něj ale mělo také více pilotů.

„Máme možnosti, jak zvyšovat podvědomí. Je spousta lidskoprávních organizací a já je podporuji. Ve světě je ale spoustu problémů a je před námi mnoho práce. Vidíme větší uprchlickou vlnu než kdykoliv předtím, a to nejen na Ukrajině, ale i v Sýrii nebo Jemenu," řekl Brit.

Hamilton věnuje 50 000 eur na charitu

Hamilton věnuje kvůli své absenci na loňském slavnostním zakončení sezony 50 000 eur (1,24 milionu korun) na charitu. Peníze budou podle vyjádření mezinárodní federace FIA využity na podporu studenta pocházejícího ze znevýhodněného prostředí, který usiluje o dosažení potřebné kvalifikace v motoristickém sportu.

"Je to takový druh peněžitého trestu," citovala agentura SID Hamiltona. Jak uvedla FIA v prohlášení, britský pilot se v dějišti zahajovací Velké ceny Bahrajnu sešel s prezidentem federace Muhamadem Sulajímem, který jeho rozhodnutí poskytnout takový dar podpořil.

Hamilton nedorazil na prosincový galavečer FIA v Paříži, ačkoliv účast tří nejlepších aktérů v soutěžích mistrovství světa je povinná. Sedminásobný světový šampion slavnost vynechal poté, co v dramatické koncovce závěrečné Grand Prix sezony v Abú Zabí doplatil na nestandardní verdikty tehdejšího ředitele závodu Michaela Masiho. Kontroverzní rozhodnutí restartovat závod po fázi safety caru v posledním kole zvýhodnilo nizozemského rivala Maxe Verstappena, který Hamiltona předjel a stal se poprvé mistrem světa.

Reklama

Související témata: