Hlavní obsah

Po smyku brilantní jízda! Leclerc má pole position, zlepšení Mercedesu nebyla náhoda

Aktualizováno

Na Katalánském okruhu v Barceloně bylo v sobotu odpoledne pořádné horko, a nebylo to jen díky úpornému slunci ne bezmračné obloze. Kvalifikace na šestý podnik mistrovství světa vozů formule 1 přinesla napínavý souboj dvou hlavních rivalů Charlese Leclerca z Ferrari a Maxe Verstappena ze stáje Red Bull i optimistické zlepšení obou jezdců Mercedesu George Russella a Lewise Hamiltona.

Foto: Albert Gea, Reuters

Hemžení na Katalánském okruhu při třetím měřeném tréninku. Zleva odzadu Charles Leclerc s vozem Ferrari, Lewis Hamilton s mercedesem a pilot McLarenu Daniel Ricciardo.

Článek

Nejstabilnější formu zatím v Katalánsku ukazuje Leclerc. Lídr průběžného pořadí MS ovládl všechny tři měřené tréninky, posledním rychlým kolem v závěru kvalifikace vybojoval pole position a má v hledáčku premiérový triumf v Barceloně.

V poslední části kvalifikace se přitom ani Leclercovi nevyhnulo zaváhání. Čtyřiadvacetiletý jezdec tlačil hned v úvodu finální části až příliš na pilu, v patnácté zatáčce dostal smyk a byl rád, že udržel vůz na trati. Na nejrychlejší kolo mu pak zůstal jen jeden pokus, který ovšem zvládl fantasticky.

F1 ONLINE
sobota 16:00 Velká cena Španělska - kvalifikace
neděle 15:00 Velká cena Španělska - závod

"Bylo to velmi, velmi těžké, zejména v třetí části,"  oddechl si po skončení sobotního programu pilot Ferrari. "Auto jelo skvěle, mám perfektní pozici. Měli jsme ale problémy s pneumatikami a jestli nezvolíme dobrou strategii, tak nemohu na vítězství pomýšlet," varoval před dalším soubojem se svým hlavním vyzyvatelem Verstappenem.

I nizozemského pilota přitom potkaly problémy. Po Leclercově nejrychlejším pokusu byl rozjetý i Verstappen, když jeho vůz znenadání ztratil výkon a úřadující šampion ve výsledkové listině figuruje s propastnou ztrátou tří desetin. I to ale stačilo ke druhému místu. "Nedostat šanci dokončit nejrychlejší kolo není příjemné. Máme ale první řadu a zdá se, že je náš vůz šetrnější k pneumatikám," poznamenal.

Ferrari přivezlo do Španělska řadu nových dílů pro své monoposty, díky nimž měly vozy zrychlit. A svůj sen tak žije i Carlos Sainz: před domácími fanoušky bude útočit na vůbec první triumf v F1 po třetím místu v kvalifikaci ze druhé řady. "Je vedro, hodně fouká. Uvidíme zítra," podotkl syn rallyeové legendy, která si snažení svého potomka nenechala přímo na trati ujít.

Druhou řadu doplní Russell a třetí lajnu obsadí Sergio Pérez s redbullem a druhý pilot Mercedesu Hamilton. Stříbrné šípy  tak ukazují, že vylepšení implementovaná před Barcelonou by mohla znamenat bod zlomu v zatím nikterak oslnivé sezoně.

Šestý závod letošní sezony formule 1 startuje v neděli v 15 hodin. Průběh závodu můžete tradičně sledovat v podrobné online reportáži na Sport.cz, přímý přenos vysílá stanice Sport2.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska vozů formule
1. Leclerc (Mon./Ferrari)1:18,750
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,323
3. Sainz (Šp./Ferrari)-0,416
4. Russell (Brit./Mercedes)-0,643
5. Pérez (Mex./Red Bull)-0,670
6. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,762
7. Bottas (Fin./Alfa Romeo)-0,858
8. Magnussen (Dán./Haas)-0,932
9. Ricciardo (Austr./McLaren)-1,547
10. Schumacher (Něm./Haas)-1,618

Reklama