Hlavní obsah

Pokud budu takto chybovat, titul si nezasloužím, řekl Leclerc. A proč Ferrari povolalo Sainze do boxů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být závod, po kterém zase ukrojí kus z náskoku Maxe Verstappena a dá sobě i týmu naději, že šance na titul ve formuli 1 úplně nezmizela. Jenže místo optimistických a vítězných řečí musel Charles Leclerc ve Francii pravit: "Pokud budu chybovat takto dál, ani si ho nezasloužím."

Foto: Eric Gaillard, ČTK/AP

Traťoví maršálové uklízejí vůz Charlese Leclerca po jeho havárii ve Francii.

Článek

Náskok totiž ještě nabobtnal, teď Verstappen vede o 63 bodů, což je polštář, který nikdy nikdo na čele šampionátu nepromrhal.

Přitom ve Francii bylo Ferrari ve výtečné kondici, což potvrzoval i Leclerc na začátku závodu. Verstappen se ho po startu pokoušel předjet, byl blízko, leč i když použil DRS, stejně Leclerc odolával. Jenže ve chvíli, kdy pilot Red Bullu zamířil vyměnit pneumatiky a pokoušel se o tzv. "undercut", se zjevil na televizních obrazovkách šokující záběr, kterak je Leclerc připíchnut v bariéře. "Byla to chyba, jezdecká chyba," přiznal pak později.

V první chvíli si sice stěžoval na problémy s plynovým pedálem, chtěl se dostat z pasti, pak ale uznal svou vinu. "Je to velmi frustrující. Jezdím na své nejvyšší úrovni, ale dokud budu dělat takové minely dál, pak je vše zbytečné. Dneska jsem ztratil asi 25 bodů a už dříve jsem chyboval v Imole, kde jsem přišel o dalších sedm. Jestli prohraji šampionát o 32 bodů, budu vědět, kde jsem je ztratil. Je to nepřijatelné," zlobil se.

Dokonce i sám Max Verstappen řekl: "Je mi ho líto, protože taková nehoda není nic hezkého."

Jak k ní vlastně došlo? Podle svých slov měl zbytečně široký výjezd ze zatáčky a dostal se do špinavé části trati, kde dostal smyk. "Tlačil jsem na to až moc a ulétla mi zadní část vozu. Byl to pro mě velmi těžký víkend, protože jsem bojoval s vyvážením. Udělal jsem chybu ve špatnou chvíli."

Byl to ale vůbec mizerný den pro Ferrari. Frustrovaně se cítil i druhý pilot Carlos Sainz, který musel kvůli výměně motoru startovat z 19. místa. Prodral se až na třetí, jenže deset kol před cílem ho tým povolal do boxů k výměně pneumatik.

"Byly na limitu, ale je frustrující, že mi nedali šanci, abych se pokusil s nimi dostat až do cíle. Nicméně jsem si jistý, že to udělali s nejlepšími úmysly a teď mi ukážou data z pneumatik, o kterých jsou přesvědčení, že by to už do cíle nevydržely. Musíme věřit číslům, protože na nich zakládáme svou strategii," uvedl Sainz.

Nakonec skončil pátý.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články