Hlavní obsah

Renault je na vrcholu sil, ale co dál

PRAHA

Nadcházející Velkou cenou Kanady na okruhu Gillese Villeneuva dospěje letošní seriál mistrovství světa formule 1 do své poloviny. Bezpečný náskok, jak v pořadí jezdců, tak i v Poháru konstruktérů, si v něm vybudovala francouzská stáj Renault a díky tomu si může dovolit dýchat volněji a plánovat tak svojí budoucnost.

Foto: Hoch Zwei

Co nastane u Renaultu po odchodu úřadujícího mistra světa a lídra šampionátu Fernanda Alonsa?

Článek

Přesto, nebo právě proto, musí francouzský tým neodkladně dořešit svoje jezdecké složení pro příští sezónu, protože již před začátkem té stávající oznámila jednička stáje a úřadující mistr světa Španěl Fernando Alonso svůj přestup ke konkurenčnímu McLarenu.

U Renaultu také zvažují možnost pronájmu svého motoru některé z dalších stájí na startovním roštu, případně vytvoření vlastní B-stáje, jako to udělal rakouský Red Bull. Tak jako tak muže být boss Renaultu Flavio Briatore naprosto spokojený - jeho stáj se před nadcházejícími zámořskými Velkými cenami v Kanadě a Spojených státech nachází na vrcholu svých sil.

Otázkou ale je, jak dlouho Renault na absolutní špičce vydrží. Největší úspěchy francouzské stáje jsou spojeny právě s odcházejícím mistrem světa a lídrem současného pořadí jezdců Fernandem Alonsem. Renault již sice prodloužil smlouvu se svojí italskou dvojkou Giancarlem Fisichellou,  který již mnohokrát prokázal, že dokáže být skutečně rychlý, ale podobně jako třeba jeho krajan Jarno Trulli u Toyoty, který je podobný případ, nedokáže zatím být tím jezdcem, který bude schopen bojovat o titul mistra světa.

Renault si chce zajistit kontinuitu

Že se ovšem osudy stájí ve formuli 1 vyvíjejí cyklicky je známá věc, i když si to tým, který je momentálně na špici většinou odmítá připustit. Jasným důkazem toho jsou nedávné a současné výsledky Ferrari a McLarenu.

"Odvádíme skvělou práci, jak jezdci, tak celý tým a vývojové oddělení " řekl exkluzivně pro oficiální stránky šampionátu f1.com šéf Renaultu Flavio Briatore. "Všechno běží hladce a bez chyb," dodal. "Je to pro nás velice důležité, protože Ferrari je opět silné a zkouší se na nás dotáhnout všemi cestami. Je to těsná bitva, ve které se nám daří vítězit. Také doufáme, že nás jen tak někdo nepolapí," řekl boss Renaultu.

Kontinuitu týmových uspěchů má francouzské stáji zajistit právě současná dvojka Renaultu Giancarlo Fisichella. "Potřebovali jsme udžet jednoho z nejlepších pilotů F1," řekl Briatore o Fisichellovi. "Je to vítězný typ, týmový hráč a velmi komplexní jezdec. Ano, chtěli jsme ho udržet kvůli kontinuitě v týmu, ale hlavně také proto, že Giancarlo je pilot, který má schopnosti dokončit šampionát na nejvyšší příčce," řekl doslova Briatore.

Řešením je Räikkönen

Fisichella se ale nechal slyšet, že by si přál za stájového kolegu finského pilota s tím, že má na mysli testovacího pilota Renaultu Heikki Kovalainena, či ještě lépe současnou jedničku McLarenu a loňského vícemistra světa Kimiho Räikkönena. To by ovšem, při vší úctě k Fisichellovi, značně zkomplikovalo italskému jezdci plány stát se u Renaultu jedničkou.

Jediné, co totiž Räikkönen podle odborníků potřebuje k tomu, aby se stal mistrem světa, je spolehlivé a dostatečně rychlé auto, jakým je v současnosti právě Renault. Přes Briatoreho prohlášení by Räikkönen mohl být právě tou sázkou na jistotu, kterou požaduje prezident automobilky Alain Dassas.

Pokud se ale potvrdí spekulace a populární a superrychlý Fin přestoupí k Ferrari, mohly by nastat Renaultu horší časy. Předtím ale ještě stihne pravděpodobně obhájit oba tituly.

Reklama

Související témata: