Hlavní obsah

Rozlučkové vítězství? Zapomeň, vzkázal Red Bull Webberovi

Praha/Interlagos

Závod s pořadovým číslem 217 a pak adieu, formule 1. Mark Webber si v brazilském Interlagosu užívá poslední hodiny svého angažmá v královské motoristické disciplíně a tajně sní o tom, že by na rozloučenou mával divákům z nejvyššího schodu na stupních vítězů. Od týmu Red Bull ale dostal australský jezdec jasný vzkaz: žádný takový dárek nechystáme!

Foto: Nacho Doce, Reuters

Mark Webber na tiskové konferenci v brazilském Interlagosu.

Článek
Fotogalerie

I sám šéf Red Bullu Christian Horner připustil, že by bylo krásné, kdyby se 37letý Australan rozloučil s formulí 1 triumfem. Má to ale jeden háček. Současný král F1 Sebastian Vettel vyhrál už osm závodů v řadě a stanovil tak nový rekord, když se odpoutal od Michaela Schumachera, který v roce 2004 triumfoval sedmkrát za sebou. Pokud by zvítězil podeváté, byl by prvním jezdcem, jemuž se takový zápis povedl v jedné sezóně - Alberto Ascari má devět vítězství v řadě, ale na přelomu dvou ročníků MS (1952-53).

„Bylo by skvělé, kdyby se Mark rozloučil vítězstvím. Jenže Sebastian míří za rekordem... A tak to jako obvykle bude otevřený boj. Mark nemůže chtít, abychom mu triumf věnovali," podotkl Horner během příprav na poslední závod letošní sezóny, kterou Red Bull ovládl zcela suverénně a měl jistý titul jak mezi jezdci, tak v Poháru konstruktérů už po Velké ceně Indie, po níž byly v kalendáři ještě tři závody.

Vettelova šance stanovit nové rekordní hranice formule 1 ale udržuje mistrovskou stáj v plné bojové pohotovosti až do samotného závěru šampionátu. „Pořád tlačíme na pilu, přestože bychom od Indie mohli být v naprostém klidu. Až do mávnutí šachovnicového praporku v Interlagosu půjdeme za svými cíli, mimo jiné chceme mít Marka na konečném třetím místě v pořadí jezdců," dodal Horner.

Webber se odchodem nestresuje

Sám Webber v Brazílii přiznal, že jej odchod z formule 1 netrápí. „Neodcházel bych, kdyby tu nebyly věci, které rád nechám za sebou. Kdyby zde bylo víc pozitiv než negativ, pak bych pochopitelně usiloval o další setrvání v seriálu. Jenže tu je víc negativ než pozitiv... Chci změnu, čerstvý vítr do plachet, novou kapitolu v mém životě. Jsem na to připravený," poznamenal vítěz devíti Velkých cen.

A poslední závod formule 1 v kariéře prý zatím ani příliš neprožívá. „V neděli bude možná všechno jinak, ale zatím je to pro mě závod jako každý jiný. Těším se na boj na trati, pak jsem ale připravený se zastavit a užít si prodlouženou zimní přestávku, kterou mám naplánovanou, a posléze čelit dalším výzvám," doplnil Webber.

Závěrečný závod MS odstartují dnes odpoledne první měřené tréninky (13:00 a 17:00 SEČ), v sobotu se tradičně jede kvalifikace a samotný závod startuje v neděli v 17:00 (přímý přenos TV Nova, on-line reportáž na Sport.cz).

Kdo vyhraje Velkou cenu Brazílie?
Sebastian Vettel
32,5 %
Fernando Alonso
19,8 %
Lewis Hamilton
5,6 %
Mark Webber
31,7 %
Nico Rosberg
2,4 %
jiný pilot
8 %
Celkem hlasovalo 3106 čtenářů.

Reklama

Související témata: