Hlavní obsah

Šampion F1 se pustil do legend! Odpověď byla rázná: Je militantní!

Londýn

Mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona zklamalo, že bývalý šampioni Mario Andretti a Jackie Stewart nepodpořili jeho volání po větší diverzitě v motorsportu. Britský pilot se výrazně angažuje v hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) a před všemi letošními závody F1 poklekl na protest proti rasové nespravedlnosti a policejnímu násilí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze Velké ceny Maďarska.

Článek

Osmdesátiletý Andretti v chilském deníku El Mercurio uvedl, že má k Hamiltonovi obrovský respekt, ale nechápe, proč je šestinásobný světový šampion tak "militantní".

Mistr světa z roku 1978 také v rozhovoru přeloženém do španělštiny mluvil o "vytváření problémů, které neexistují". "V motosportu barva pleti nehraje roli. Musíte si své místo vybojovat výsledky, pro všechny je to stejné," řekl.

Hamilton uvedl, že ho Andrettiho slova zklamala. "Bohužel realita je taková, že někteří lidé ze starší generace stále nedokážou přiznat, že tu je nějaký problém," uvedl jezdec Mercedesu. "Je to čistá ignorance, ale to mi nezabrání v boji za změnu. Nikdy není pozdě na to se učit a doufám, že tento muž, jehož jsem vždycky respektoval, si najde čas na to se vzdělat," řekl na instagramu Hamilton na Andrettiho adresu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Today I raced for everyone out there who is pushing to make positive change and fight inequality, however, sadly, as a sport we need to do so much more. It is embarrassing that many teams have not made any public commitment to diversity or that we couldn’t properly find time to make a symbolic gesture in support of ending racism before the race. Today felt rushed and massively lacked organisation and effort, which in turn dilutes the message and makes it seem like there was something more important. It doesn’t matter if you stand or kneel, but we should be showing the world that F1 is united in its commitment to equality and inclusivity. F1 and the FIA need to do more. There is no quick fix for racial inequality, but it is certainly something that we can’t just acknowledge once and then move on. We have to stay focussed, keep highlighting the problem and hold those with the power accountable. #BlackLivesMatter #EndRacism

Příspěvek sdílený Lewis Hamilton (@lewishamilton),Čec 19, 2020 v 12:41 PDT

Jednaosmdesátiletý trojnásobný mistr světa Stewart, do příchodu Hamiltona nejúspěšnější britský jezdec, v televizi uvedl, že formule 1 nemá tak velký problém, jak by se mohlo zdát. "Znovu, další takový. Je to prostě zklamání," reagoval Hamilton.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace