Hlavní obsah

Strach? Alonso chybí na testech na místě záhadné havárie

Praha

Bez španělského šampióna Fernanda Alonsa se uskuteční oficiální testy formule 1, které v úterý startují na okruhu v Barceloně. Místo dvojnásobného mistra světa, který po havárii na Katalánském okruhu při testu před začátkem sezóny přišel o úvodní podnik seriálu, naskočí do monopostu McLaren osmadvacetiletý Brit Oliver Turvey.

Foto: Juan Medina, Reuters

Fernanda Alonsa při Velké ceně Španělska trápily oči a prakticky neodložil tmavé brýle.

Článek

Alonso v Barceloně podivně havaroval 22. února během oficiálních předsezónních testů. Podle stáje McLaren vinou prudkého nárazového větru ztratil vládu nad vozem a bokem naboural do ochranné zdi. Při nárazu utrpěl otřes mozku, chvíli byl v bezvědomí a posléze strávil tři noci na pozorování v nemocnici. Ředitel týmu Ron Dennis později rázně odmítl spekulace, že Alonso dostal zásah elektrickým proudem z vadného systému ERS.

Vyšetření neprokázala žádné další zranění, španělský jezdec ale vynechal poslední testy před startem sezóny a nakonec přijal doporučení lékařů a rozhodl se vynechat úvodní závod sezóny, aby minimalizoval nebezpečí dalšího otřesu mozku.

Španělský deník El País mezitím přinesl informace o tom, že Alonso bezprostředně po nárazu vůbec nevěděl kde je, tvrdil, že závodí v motokárách a jednou bude pilotem formule 1. I proto měl strávit v nemocnici delší čas, než se s ohledem na druh zranění původně očekávalo. McLaren to ale nikdy oficiálně nepotvrdil.

Volno dostali i další elitní jezdci

Alonsovu neúčast na současných testech britský tým obšírněji nekomentoval. Španělského jezdce každopádně v minulém týdnu před domácí Velkou cenou na Katalánském okruhu trápil zánět v očích a nedělní závod miláček tribun nedokončil kvůli poruše brzd. Tu způsobila neuvěřitelná souhra okolností: z hledí Alonsovy helmy se odlepil ochranný štítek, který zapadl do vedení u pravé zadní brzdy a způsobil její kolaps.

Při pohledu na nominaci jednotlivých stájí je ovšem patrné, že McLaren není jediným týmem, který nechá odpočívat své závodní jezdce. Volno před blížící se Velkou cenou Monaka dostal i pilot Mercedesu Lewis Hamilton, jezdec Red Bullu Daniel Ricciardo nebo závodník Williamsu Vallteri Bottas. A třeba tým Ferrari na oba dny počítá s rezervními jezdci a závodní dvojici Sebastoan Vettel, Kimi Räikkönen nenominoval.

Vedle Turveye se tak v Barceloně ukáže hned celá řada širšímu publiku neznámých tváří. Za Lotus pojede čtyřiadvacetiletý Brit Jolyon Palmer, ve voze Williams se představí jednadvacetiletý Alex Lynn, tým Force India svěří volant čtyřiadvacetiletému Nicku Yellolymu, Ferrari pustí na trať vedle účastníka F1 Estebana Gutiérreze rovněž dvacetiletého talentovaného jezdce Raffaela Marciella.

Rozhodnutí McLarenu je nicméně poněkud zarážející. Tradiční stáj totiž v dosavadních pěti závodech nezískala ani bod a v Barceloně plánuje otestovat hned celou řadu razantních změn. A poznatky velezkušeného Alonsa by se inženýrům mohly náramně hodit...

Nominace na testy F1 v Barceloně (12.-13.5.)
Mercedes
Úterý: Nico Rosberg
Středa: Pascal Wehrlein
Ferrari
Úterý: Raffaele Marciello
Středa: Esteban Gutierrez
Red Bull
Úterý: Daniil Kvjat
Středa: Pierre Gasly
Williams
Úterý: Felipe Massa
Středa: Alex Lynn
McLaren
Úterý: Oliver Turvey
Středa: Jenson Button
Lotus
Úterý: Pastor Maldonado
Středa: Jolyon Palmer
Force India
Úterý: Pascal Wehrlein
Středa: Nick Yelloly
Toro Rosso
Úterý: Pierre Gasly
Středa: Carlos Sainz Jr.
Sauber
Úterý: Marcus Ericsson
Středa: Raffaele Marciello

Reklama

Související témata: