Hlavní obsah

Úkol pro Räikkönena: dostat Vettela pod tlak a donutit jej k chybám!

Praha

Klobouk dolů. Jezdci stáje Lotus Kimi Räikkönen a Romain Grosjean startovali do nedělní Velké ceny Bahrajnu z osmého, resp. jedenáctého místa, přesto se ale dokázali díky dobře zvolené strategii protlačit na pódium za vítězným Sebastianem Vettelem z týmu Red Bull. Räikkönen díky svému výkonu zůstal nejbližším pronásledovatelem německého šampióna, od nějž jej po čtyřech podnicích MS dělí deset bodů.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Radostný pohled pro Lotus. Vítězného Sebastiana Vettela z Red Bullu (uprostřed) na stupních vítězů v Bahrajnu doprovodili Kimi Räikkönen (vlevo) a Romain Grosjean.

Článek

Räikkönen je vedle Vettela jediným jezdcem, který byl ve čtyřech odjetých závodech sezóny třikrát na stupních vítězů - jednou vyhrál a dvakrát dojel druhý. V Bahrajnu finský pilot profitoval z dvouzastávkové strategie, která mu pomohla poskočit až na stupně vítězů. „Vettel rozhodně musí cítit ze strany Kimiho silný tlak," komentoval konzistentní výkony mistra světa z roku 2007 šéf Lotusu Eric Boullier.

Lotus přitom nedisponuje nerychlejším vozem a např. bahrajnská kvalifikace pro něj byla utrpením. Přesto ale v týmu věří, že umějí připravit vůz schopný bojovat o nejvyšší příčky v každém závodě. „Kimi má neuvěřitelný tah na bránu, snaží se za každou cenu dostat do cíle na co nejlepším místě. Celý tým udělá všechno pro to, aby měl vůz, díky němuž bude Vettel pod tlakem a dopustí se třeba nějakých chyb," poznamenal Boullier.

Grosjean ožil

Velkým povzbuzením bylo pro Lotus umístění Grosjeana, který sice v úvodu sezóny přivážel pravidelně body, ale ne v očekávaném množství. Vliv mělo zřejmě i echo minulého roku, v němž francouzský jezdec sestřelil až příliš mnoho soupeřů a získal pověst neřízené střely s nepředvídatelnou dráhou letu.

„Především pro Romaina je výsledek z Bahrajnu velkou úlevou. Neměl úplně optimální start do sezóny, sice vozil body, ale moc si závody neužíval," připustil Boullier.

Výměna šasi a celkové vylepšení Grosjeanova vozu ale způsobilo malý zázrak. „Inženýři se zaměřili na ty nejmenší detaily Romainova vozu. A bylo patrné, jak se mu auto mnohem lépe ovládá a jak si závod užil. Úplně se mu změnil svět. Mohli jste ho vidět, jak si užívá předjíždění, a to je přesně ten Romain, jakého chceme vidět," dodal Boullier.

Reklama