Hlavní obsah

Verstappen ovládl Velkou cenu Mexika a má rekord

Aktualizováno

Mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Mexika vozů formule 1 a stal se prvním jezdcem v historii, který získal v jedné sezoně 14 vítězství. Nizozemský jezdec týmu Red Bull porazil o 15 vteřin Brita Lewise Hamiltona z Mercedesu. Třetí byl stejně jako vloni domácí Sergio Pérez, který se vrátil na druhou příčku průběžného pořadí před Charlese Leclerca z Ferrari. Monacký závodník dojel při jubilejním 100. startu v F1 šestý.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Max Verstappen z Red Bullu slaví 14. titul v sezoně.

Článek
Fotogalerie

"Jsem rád, že se mi podařilo v takovéto atmosféře vyhrát. Zatím prožíváme neuvěřitelný rok. Užívám si to a pokusíme se dokázat ještě víc," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Rodák z Hasseltu obhájil v Mexiku loňské vítězství a připsal si 34. triumf v kariéře. Pětadvacetiletý jezdec stanovil také nové bodové maximum. Na kontě má dva závody před koncem sezony 416 bodů, o tři více než dosavadní rekordman Hamilton v sezoně 2019.

Foto: Henry Romero, Reuters

Max Verstappen ve vedení Velké ceny Mexika.

"Gratuluju Maxovi. Je skvělé být takhle vysoko a oddělit Red Bully od sebe," uvedl Hamilton. "Nejsem si jistý, zda jsme zvolili v závodě správné gumy. V první části to bylo v pořádku, ale ta tvrdá pneumatika ve druhé sekci byla pravým opakem," doplnil sedminásobný mistr světa.

Vítěz kvalifikace Verstappen udržel po startu vedení. Na druhou příčku se dostal Hamilton a třetí byl Pérez. Brit George Russell se propadl o dvě místa na čtvrtou pozici. Elitní kvarteto brzy odskočilo zbytku pole.

Vedoucímu Verstappenovi se nedařilo Hamiltonovi odjet. Brit držel po dvaceti kolech ztrátu přes dvě vteřiny. Ve 24. kole zajel Pérez pro nové pneumatiky, kvůli chybě mechaniků se však zdržel pět vteřin. O kolo později se vydal do boxů také Verstappen a vrátil se na třetí příčce před Carlosem Sainzem z Ferrari.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Max Verstappen před Lewisem Hamiltonem ve VC Mexika.

O šest kol později vyměnil gumy i Hamilton, který si nechal nasadit tvrdou směs. Podobně volil také jeho týmový kolega Russell. Piloti Mercedesu doufali, že jejich rivalové z Red Bullu budou muset kvůli nasazení měkčích pneumatik ještě jednou stavět, to se však nestalo. Verstappen si na měkčí směsi vypracoval ve 47. kole více než desetivteřinový náskok a trhák až do cíle zvyšoval.

"Pomohlo mi, že jsem udržel vedení po první zatáčce. Oproti soupeřům jsme zvolili jinou strategii, ale opět jsme zajeli neuvěřitelný výsledek. Naše tempo bylo skvělé. Museli jsme zacházet šetrně s pneumatikami a absolvovali velmi dlouhý úsek na střední směsi. Nakonec jsme to zvládli," pochvaloval si Verstappen.

O napětí se postarali piloti ve středu pole. V 51. kole narazil Daniel Ricciardo z McLarenu do Júkiho Cunody z Alpha Tauri. Japonec byl prvním pilotem, který ze závodu odstoupil. Ricciardo dostal trest deset vteřin, zvládl si však najet potřebný náskok před Estebanem Oconem a zůstal na sedmém místě.

Šest kol před koncem odstoupil kvůli potížím s motorem Fernando Alonso z Alpine. Dvojnásobný mistr světa nedokončil pátý závod v sezoně. Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal čtvrtý Russell, jenž si v posledním kole nechal nasadit nejměkčí směs pneumatik. Třetího Péreze tak neohrozil.

"Snažil jsem se mačkat, jak to šlo. Bohužel jsme ale měli špatnou zastávku v boxech, po níž se nám nepodařilo Lewise (Hamiltona) předjet. Jakmile jsem se dostal za něj, bylo těžké se ho držet, takže jsem musel zůstat třetí. Jsem rád, že jsem na pódiu, ale před touhle diváckou kulisou jsem chtěl víc," řekl Pérez.

Předposlední závod sezony v Brazílii se pojede 13. listopadu.

Velká cena Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:38:36,729
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -15,186
3. Pérez (Mex./Red Bull) -18,097
4. Russell (Brit./Mercedes) -49,431
5. Sainz (Šp./Ferrari) -58,123
6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1:08,774
7. Ricciardo (Austr./McLaren)
8. Ocon (Fr./Alpine)
9. Norris (Brit./McLaren)
10. Bottas (Fin./Alfa Romeo) všichni -1 kolo
Nejrychlejší kolo: Russell.
Průběžné pořadí MS (po 20 z 22 závodů):
1. Verstappen 416 b.
2. Pérez 280
3. Leclerc 275
4. Russell 231
5. Hamilton 216
6. Sainz 212
7. Norris 111
8. Ocon 82
9. Alonso (Šp./Alpine) 71
10. Bottas 47
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 696
2. Ferrari 487
3. Mercedes 447
4. Alpine 153
5. McLaren 146
6. Alfa Romeo 53
7. Aston Martin 49
8. Haas 36
9. Alpha Tauri 35
10. Williams 8

Reklama