Hlavní obsah

VIDEO: Slavný Tilke připravil v Austinu na piloty F1 lahůdky včetně slepého horizontu

Praha/Austin

Asi nikoho nepřekvapí, že zbrusu nový okruh v Austinu, kde si tento víkend odbude premiéru Velká cena USA vozů formule 1, pochází z dílny věhlasného architekta Hermanna Tilkeho. Výstavba texaské trati ovšem představovala pro německého inženýra novou výzvu a na jezdce čekají překvapení, která jinde nenajdete.

Mario Andtretti projíždí s historickým lotusem okruh v Austinu

 
Článek

Jerome D'Ambrosio projíždí s lotusem okruh v Austinu

Rukopis Tilkeho společnosti lze od 90. Let najít prakticky na každém okruhu, po němž burácí vozy formule 1. Ať už šlo o rekonstrukce, např slavný rakouský A1 Ring, či výstavby na zelené louce - od malajsijského Sepangu, přes Bahrajn, Šanghaj, Istanbul až po okruh Buddh u indického Dillí. Na nově vytvořené tratě se ale často snášela kritika, protože závody nepřinášely mnoho vzrušení, přestože se Tilke snažit zanést na okruh místa ideální k předjíždění.

Okruh v Austinu má být odlišný. A podle Tilkeho plný výzev. „Myslím, že některé části tratě jsou skutečně navýsost obtížné. Snad to bude jeden z nejtěžších okruhů vůbec," svěřil se německý architekt magazínu Autosport před víkendovým závodem.

Charakteristika okruhu v Austinu
Délka okruhu: 5,516 km
Délka závodu: 56 kol - 308,896 km
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 11

Hned první překvapení na piloty čeká hned po startu: ostré stoupání do první zatáčky se slepým horizontem a po průjezdu levotočivou zatáčkou sešup z kopce. „Do zatáčky vede prudké stoupání, aby se vzápětí změnilo v klesání. Jezdci ale nevidí vrchol zatáčky, jedou naslepo. Očekávám, že během prvního tréninku uvidíme řadu chyb. Jezdci se průjezd rychle naučí, je to světová extratřída," soudí Tilke.

„Po první zatáčce čeká na jezdce mj. velice rychlá ‚hadovka', v níž není zcela snadná orientace. Trať tam jde zase nahoru dolů a jedna zatáčka je dokonce klopená na opačnou stranu. Pro piloty to bude skutečně náročné, těžké bude najít ideální nastavení, stejně jako vhodnou strategii pro pneumatiky. Pro závod to znamená samá pozitiva," poznamenal Tilke.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint