Hlavní obsah

Že je F1 nuda? V Nizozemí byl k vidění rekordní počet předjetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je formule 1 nuda?! Že je to jen kroužení, které vás zaručeně po nedělním obědě dobře uspí? Tak teď je tu statistika, která předsudky mnohých dost rozcupuje. Nedělní Velká cena Nizozemska nabídla 186 předjížděcích manévrů, což je podle dostupných dat absolutní rekord v historii F1. Doposud bylo maximem 170 předjetí z Číny 2016. Padl také rekord v počtu předjetí v jednom kole, když v tom třetím napočítali statistici 63 manévrů.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool, Red Bull

Při Velké ceně Nizozemska byl k vidění rekordní počet předjetí v F1.

Článek

Je jasné, že za tímto rekordem stojí vnější vlivy, tedy déšť, který se na úplném začátku i na konci na okruh v Zandvoortu snesl. A který významně rozmetal taktické plány jednotlivých týmů a ony musely znenadání sáhnout k různým strategiím. Někdo se rozhodl pro výměnu suchých pneumatik už po prvním kole, jiní otáleli, také proto se ve třetím kole zrodilo oněch rekordních 63 předjetí. Maximem doposud přitom bylo 45 z Velké ceny Evropy v roce 2007.

Že tomu příliš nevěříte, protože v televizi to zase taková divočina nebyla? Pak vězte, že z celkových 186 předjetí režie nabídla pouhých 59, tedy dvě třetiny zůstaly divákům „utajeny“.

Je ale třeba říct, že ohledně předjížděcích manévrů samotná formule 1 či Mezinárodní automobilová federace FIA žádné oficiální statistiky nevedou. Nicméně existuje velká komunita fajnšmekrů, která se těmito počty zabývá a nabízí přesná čísla všech závodů od roku 1984. Mají dokonce svá pravidla, a tak se do statistik kupříkladu započítávají jen předjetí v letmých kolech, tedy ne ta v úvodním kole po startu.

Být to jinak, pak nedělní číslo třeba i zásluhou útoku Fernanda Alonsa zamíří k dvoustovce, vždyť ve třetí zatáčce (klopence) šikovnou taktikou předjel hned dva soky.

Ale zpět k statistikám. Co říkají? Že to v druhé polovině 90. let a zkraje nového tisíciletí vskutku trochu nuda byla. Například sezona 1996 nabídla dohromady jen 212 předjížděcích manévrů, ta o dva roky později pak pouze o pět víc. Historie zná i tři závody, kde nebylo k vidění ani jedno předjetí (San Marino 1994, Monako 2003 a USA 2005), byť San Marino bylo poznamenáno tragickou nehodou Ayrtona Senny, Amerika pro změnu pneumatikářskou aférou, kdy do závodu nastoupilo jen šest jezdců. A také i proto rok 2005 dal dohromady jen 246 předjetí.

Při porovnání jednotlivých sezon je zároveň patrné, že zafungovalo zavedení systému DRS. Od roku 2011 počet předjetí výrazně vzrostl, byť mnozí jeho odpůrci ho považují za umělý a nefér prostředek. Právě sezona 2011 má i rekordní počet 1 249 předjetí.

Nicméně o víkendu v Nizozemí to šlo i bez něj. V úvodu a na mokré trati nebylo ředitelstvím závodu aktivováno a stejně padaly předjížděcí rekordy.

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Emilia Romagna Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240519T15 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články