Hlavní obsah

Centimetry od tragédie! Nejnebezpečnější závod světa si málem vyžádal svou další oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní motocyklový závod Tourist Trophy na ostrově Man si vyžádal (zatím) tři oběti. Celkově v nejnebezpečnějším závodu světa zemřelo už zhruba 260 osob, pořadatelé však o zrušení závodu, nebo alespoň o zvýšení jeho bezpečnosti neuvažují. Přitom nechybělo málo a mohlo dojít k další tragédii. Na trať, kudy závodníci projíždí rychlostí zhruba 209 kilometrů za hodinu, se dostal fotbalový míč, který mohl zapříčinit fatální kolizi. Místem v tuto chvíli projížděla motocyklová legenda John McGuiness.

Foto: @CraigHughes666, Twitter

Jezdec se málem dostal do kolize s míčem.

Článek

Už během kvalifikace na životu nebezpečný, leč populární motocyklový závod Isle of Man TT zahynul britský jezdec Mark Purslow. Poté si závod, který se jezdí od roku 1907 téměř nepřetržitě (výjimkou byla válečná léta a poté dvouletá odmlka kvůli covidu) vyžádal další oběť, kterou byl Francouz Cesar Chanal.

Nejprve byl za mrtvého považován jeho kolega ze sajdkáry Olivier Lavorel, ale organizátoři ve středu identifikaci upravili. Lavorel je však v kritickém stavu a bojuje v nemocnici o život. V pondělí po nehodě zemřel jezdec ze Severního Irska Davy Morgan, který v 52 letech absolvoval jubilejní 80. závod na TT.

A nyní se ukázalo, že mohlo dojít k další tragédii. Záběry zveřejněné na Twitteru ukazují, jak se po trati v superrychlé části Bray Hill, kudy závodníci projíždí téměř v 210kilometrové rychlosti, kutálí fotbalový balon zatoulaný zřejmě od jednoho ze stovky přihlížejících diváků.

Fanoušci tohoto šíleného závodu se snažili gesty jezdce na překážku upozornit, a zřejmě i díky tomu nakonec k žádné kolizi nedošlo. Ta by byla totiž fatální jak pro jezdce, tak i pro přihlížející podél trati. Balon musel být v jednu chvíli těsně vedle kola motorky. Tento moment vzbudil na sociálních sítích rozruch.

„To je naprosto směšné," napsal jezdec Glenn Irwin, který v závodě dojel osmý. „Tohle mohlo být fatální...Kde jsou policisté?" napsal jeden z fanoušků. „TT je dost nebezpečný, aniž by se vám něco dostalo pod kola," poukázal další na bezpečnost závodu.

Reklama