Hlavní obsah

Hororový okamžik. Jezdcovo tělo nezadržitelně letělo z tratě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo vídaný okamžik. Takřka horor. Tvrdý souboj skončil kolizí, po níž dánský plochodrážník Anders Thomsen letěl z tratě přes mantinel do ochranné zóny. Jen výjimečně bývá na oválech ke spatření taková situace, jaká se odehrála hned v úvodu pokračování Grand Prix v Rize.

Foto: Profimedia.cz

Dán Anders Thomsen nechtěně opouští dráhu v Rize.

Článek

Thomsen se ve druhé jízdě základní části dostal do souboje s Australanem Jasonem Doylem, marně se jej snažil předjet, neudržel kontrolu nad motocyklem, čelně zamířil k nafukovací bariéře a přes ni nezadržitelně opustil prostor vyhrazený pro souboje.

Divákům zatrnulo. Následky mohly být hrozivé, ale nedopadlo to podle všeho ještě tak úplně zle.

Podle prvotních zjištění si Dán zlomil zápěstí a byl převezen do nemocnice na další vyšetření.

„Hrozné," komentoval v depu pro Eurosport děsivý moment domácí zástupce v lotyšské GP Andrzej Lebeděvs.

„Byl to opravdu velká rána," navázal slavný Nicki Pedersen, stále ještě jezdec působící i v roli trenéra dánské reprezentace.

„Anders se praštil hlavou o zem, pravděpodobně na chvíli ztratil vědomí, protože si z nehody nic nepamatoval. Trochu jsem s ním mluvil. Cítil bolest v levém zápěstí. Je i podezření na otřes mozku. Ke ztrátě citu v končetinách ale naštěstí nedošlo. Byl převezen do nemocnice, kde podstoupí podrobná vyšetření," líčil dále Pedersen.

Po pauze se v závodě pokračovalo, vyhrál Polák Bartosz Zmarzlik, který je i v čele celkově klasifikace GP.

Osmadvacetiletý Polák vybojoval už 22. vítězství v kariéře, čímž vyrovnal bilanci svého idolu a krajana Tomasze Golloba. K rekordu Australana Jasona Crumpa chybí Zmarzlikovi už jen jedno prvenství.

V sezoně vyhrál už počtvrté a vynahradil si nezdar z předchozí Grand Prix Švédska v Mallile, kde letos poprvé chyběl ve finále. Do konce sezony zbývají tři závody, další se pojede 2. září v Cardiffu.

Grand Prix Lotyšska, závod MS na ploché dráze v Rize:
Finále:
1. Zmarzlik (Pol.)
2. Lindgren (Švéd.)
3. Vaculík (SR)
4. Woffinden (Brit.)
Pořadí MS (po 7 z 10 závodů):
1. Zmarzlik 122
2. Lindgren 100
3. Vaculík 85
...
21. MILÍK (ČR) 1
MS juniorských drustev v Rize:
1, Polsko (Cierniak, Kowalski, Przyjemski)
2. Dánko
3. Lotyšsko
...
6. ČESKO (CHLUPÁČ, KLÍMA, VANÍČEK)

Reklama