Hlavní obsah

Na Markétě zněla po roce znovu slovenská hymna. Milík získal jediný bod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovák Martin Vaculík triumfoval při pražské Grand Prix na ploché dráze a zopakoval tak loňské prvenství z Markéty. Ve finále těsně za ním dojel Dán Madsen, třetí byl Australan Holder. Vůbec se nedařilo na divokou kartu startujícímu českému závodníkovi Václavu Milíkovi. Z pěti startů v základním rozpisu vyjel jediný bod a obsadil poslední šestnáctou příčku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Grand Prix České republiky na ploché dráze vyhrál Martin Vaculík ze Slovenska. Na snímku se raduje z vítězství ve finálové jízdě.

Článek

V čele Grand Prix je po třetím dílu obhájce titulu Polák Zmarzlik, který v Praze skončil čtvrtý a má nyní o tři body víc než Švéd Lindgren, jenž v sobotu večer zůstal před branami finále. Vaculík je po šesti letech jezdcem, který po roce zopakoval prvenství v Praze, a posunul se tím v průběžném pořadí seriálu, který určí letošního mistra světa, už na čtvrtou příčku. Jen bod za Holdera.

Třiatřicetiletý Vaculík přitom zachránil v průběhu večera postup mezi nejlepší osmičku až ve svém poslední vystoupení základního rozpisu. Potřebné tři body před téměř deseti tisíci diváky na Markétě vybojoval a zajistil si místo v semifinále. V něm se pak prodral ze třetího místa v úvodní zatáčce až na první a nepustil tak do rozhodující části závodu Brita Bewleyho, který měl přitom nejvíc bodů po dvaceti jízdách.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Grand Prix České republiky na ploché dráze vyhrál Martin Vaculík ze Slovenska. Na snímku se raduje z vítězství ve finálové jízdě.

Ve finále pak Vaculík těžící z mohutné podpory tribun nejlépe odstartoval a udržel za zády dotírajícího Madsena, jenž přitom startoval od vnitřního okraje dráhy. „Kulisa závodu byla úžasná, Prahu miluju. Nezačínalo to úplně nejlépe, Po čtyřech jízdách jsem měl šest bodů a bylo to fakt obtížné. Když jsem se ale doslova za minutu dvanáct dostal mezi elitní osmičku, tak mě to neskutečně nakoplo. Pak už jsem se mohl spolehnout i na vyštelovanou motorku, která mi umožnila předjíždět," mínil.

Na divokou kartu jedoucí Milík naopak končil hodně zklamaný, nulu na kontě odmazal až při své poslední jízdě. „Vůbec mi nevycházely starty, pak ani nebylo čeho se chytit," litovat. Další čeští reprezentanti, Jan Kvěch a Eduard Krčmář, kteří byli připravení v rolích náhradníků, se na dráhu nedostali ani po pádech Australan Doylea či Brita Woffindena, jenž skončil překvapivě v poli poražených.

Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze v Praze:
Finále:
1. Vaculík (SR)
2. Madsen (Dán.)
3. J. Holder (Austr.)
4. Zmarzlik (Pol.)
...16. Milík (ČR).
Pořadí MS (po 3 z 10 závodů):
1. Zmarzlik 50 bodů
2. Lindgren (Švéd.) 47
3. J. Holder 42
...18. Milík 1

Reklama