Hlavní obsah

Nečekané! Český talent se přiblížil k vytoužené metě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně nadějný výsledek. Vytouženou metu má na dosah. Plochodrážní talent Jan Kvěch se výrazně přiblížil ke stálé účasti v Grand Prix. Čeští jezdci dlouhá léta v této prestižní sérii chybějí. Nadějnou pozici si Kvěch zajistil ve víkendovém závodě Challenge ve švédském Gislavedu pátým místem.

Foto: Robert Procházka, Právo

Český plochodrážník Jan Kvěch na archivním snímku.

Článek

Před ním skončili Australan Doyle, Slovák Vacuík, Polák Wozniak a Brit Lambert. Páté místo sice Kvěchovi nezajišťuje automaticky účast v seriálu, ale předstihli jej tři jezdci, kteří jsou v letošním seriálu ve hře o přední příčky, a tudíž i o to, že se udrží mezi elitou pro příští sezonu přímo. Challenge jeli jen jako pojistku.

Pokud alespoň dva z trojice Doyle, Vaculík, Lambert skončí po posledním dílu GP mezi prvními šesti, bude se Kvěch radovat z postupu mezi elitu.

Vaculík je po sedmi závodech třetí, Doyle hned za ním, ve hře je i Lambert, momentálně osmý. Seriálu suverénně vládne Polák Zmarzlik před Švédem Lindgrenem.

Jednadvacetiletý Kvěch opakovaně v minulosti úspěšně startoval v mládežnických závodech, dosáhl na evropský titul byl a je stále brán jako velký talent. V téhle sezoně ale na výraznější výsledek dosud čekal.

O GP zatím usiloval marně. Teď se může stát šestým českým stabilním aktérem seriálu v historii. Posledním Čechem, který mohl jet celou sezonu v GP, byl Lukáš Dryml v roce 2008. V seriálu kdysi startovali i Antonín Kasper, Bohumil Brhel, Marian Jirout či druhý z Drymlů, Aleš.

V poslední době Češi v GP startovali jen v tradičním domácím závodě v Praze na divokou kartu. Dělí se o ni právě Kvěch a Václav Milík.

Kvalifikace GP 2024 - Challenge v Gislavedu:
1. Doyle (Austr.) 13+3
2. Vaculik (SR) 13+2
3. Wozniak (Pol.), 12
4. Lambert (Brit.) 10
5. KVĚCH (ČR) 10

Reklama