Hlavní obsah

Plochodrážní supertalent zůstane náhradníkem. Beru to, taky jsem nemusel mít nic, říká mladík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí fandové by si jej dokázali představit na startu po boku největších hvězd, pro pražský závod Grand Prix (1. června) ale nakonec byla Adamu Bednářovi přidělena pozice náhradníka. Divokou kartu a s ní spojenou jistotou startu v závodě dostal Václav Milík, s nímž pojede i Jan Kvěch, po 16 letech první stálý český účastník celého plochodrážního seriálu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Adam Bednář na loňském Tomíčkově memoriálu.

Článek

Teprve šestnáctiletý Bednář dostane vestu s číslem 17 a bude mu náležet role prvního čekatele na šanci v roli rezervy.

„Jsem hrozně rád za to, že jsem roli náhradníka dostal,“ říká Bednář, nedává najevo ani stopu zklamání.

Ostatně těžko si může stěžovat. Pořadatelé se zachovali podle daného slibu. Upřednostnili do závodu jezdce, který byl z domácích zástupců nejlepší v závodě domácí extraligy v půli dubna právě v Praze na Markétě.

Bednář tam - jak je jeho zvykem - předváděl skvělé manévry, ale bodů měl více jeho zkušenější protivník.

„Bude to i tak skvělá zkušenost,“ vyhlíží Bednář náhradnickou účast mezi elitou, ale ví, že jeho hlavní úkoly jsou v sezoně mezi juniory.

Už tohle je málo vídané, pamětníci by těžko vzpomínali marně, kdy se v nominaci na závod GP objevil šestnáctiletý jezdec.

„Vše jsme s ním probrali. Adam prokazuje velmi dobrou výkonnost, bude to pro něho skvělé, že bude vtažen do toho kolotoče, uvidí, jak se připravují největší hvězdy, a bude čekat na nějakou svoji šanci. Bylo by super, kdyby se svezl třeba alespoň v jedné jízdě,“ říká sportovní ředitel pražského závodu GP Pavel Ondrašík.

Teoreticky je možné, že by se Bednář svezl i vícekrát. Nedávná historie pamatuje vyloučení Zmarzlika z celého závodu, a tudíž i velkou šanci pro rezervu. Kdysi se další Polák Kubera zranil při tréninku těsně před závodem ve Varšavě, a tak se také otevřela dráha i pro náhradníky.

„Občas se to stává, možné je na ploché dráze samozřejmě všechno,“ dodává Ondrašík.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.