Hlavní obsah

Šílený závod. Česká naděje zbytečným útokem přišla o triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důrazně útočil, mířil k vítězství v jízdě, ale kdyby věděl, jak se vše vyvine, asi by si útok odpustil. I druhá příčka v poslední epizodě základní části by nakonec českému plochodrážníku Janu Kvěchovi stačila na vítězství v dalším závodě juniorské Grand Prix v Cardiffu k senzačnímu triumfu, takto se po kontaktu se soupeřem a vyloučení musel spokojit se čtvrtou pozicí, stejnou jakou obsadil v prvním podniku juniorského šampionátu v květnu v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Byl to závod z kategorie bláznivých, trval skoro čtyři hodiny, rozbitá dráha dávala juniorským plochodrážníkům zabrat ještě více než o den dříve jezdcům v elitním seriálu GP. Téměř každá jízda se opakovala. Poslední dvacátá pak byla dokonalou koncentrací všech možných absurdit.

Do té doby stoprocentně úspěšný Polák Mateusz Cierniak nezvládl start, motocykl se mu postavil na zadní kolo a on sám skončil na zádech a v péči lékařů.

Kvěchovi, který do té doby ztratil jediný bod, se přiblížila šance na vítězství v základní části. Druhé místo v jízdě za Dánem Benjaminem Bassem by mu na celkové první bohatě stačilo, ale Kvěch se na oválu plném výmolů rozhodl neohroženě útočit, přičemž Seveřan upadl a sudí to přičetl na vrub Čecha, kterého vyloučil a zbavil možnosti získat potřebné body. Inkriminovaný okamžik je ve videu v čase 45:20.

Nedobrá reklama
Závody v Cardiffu se staly předmětem vášnivých debat. Hlavně kvůli dráze, kterou – jak při podnicích na jednorázově chystaných oválech bývá – připravoval bývalý excelentní jezdec Ole Olsen.
Dostalo se mu tentokrát i drsných vyjádření, že jím připravená dráha totálně zkazila jeden z vrcholů sezony v cardiffské kryté aréně.
„Ole není idiot," hájil ovšem dánskou legendu slavný polský trenér Marek Cieślak, „Lze snadno kritizovat, ale bez znalosti podrobností to nejde. Například nevíme, jaké byly podmínky pro přípravu. Byl čas, aby se trať ustálila? U nás ve Varšavě jde všechno hladce. Trať je položena týden předem. Probíhají testovací soutěže. Bylo to tak v Cardiffu? Asi ne," uvedl dále Cieslak, nicméně potvrdil, že závody v Cardiffu nebyly zrovna nejlepší reklamou na plochou dráhu. Pádů, opakovaných jízd byla spousta. Lotyšský junior Francis Gusts, dobře známý z loňského startu na pražském Tomíčkově memoriálu, skončil v nemocnici ještě dříve, než závod začal. Osudným se mu stal drsný pád v tréninku.

Kvěch tak byl po 20. jízdě rázem jen čtvrtý. A co víc? Už si místo nemohl vylepšit, protože plánovaná vyřazovací nadstavba byla pro nesjízdnost dráhy zrušena.

Český junior je tak v celkové klasifikaci před poslední závodem v září v Toruni druhý a má jen teoretickou šanci předstihnout vedoucího Cierniaka, ale zároveň se před ním rýsuje velká příležitost udržet se na stupních.

Petr Chlupáč byl třináctý, celkově je pátý. Daniel Klíma skončil sedmnáctý a v absolutní klasifikace je dvacátý.

Grand Prix Británie, závod MS na ploché dráze v Cardiffu:
1. Bewley (Brit.)
2. Zmarzlik
3. Dudek (oba Pol.)
4. Madsen (Dán.)
Pořadí MS (po 6 z 12 závodů):
1. Zmarzlik 96
2. Madsen 74
3. Dudek 65
...
20. Kvěch (ČR) 1
Grand Prix Británie 2, závod MS juniorů na ploché dráze v Cardiffu:
1. Cierniak (Pol.)
2. Pedersen
3. Basso (oba Dán.)
4. Kvěch
...
13. Chlupáč
17. Klíma (všichni ČR)
Pořadí MS (po 2 ze 3 závodů):
1. Cierniak 40
2. Kvěch 28
3. Basso 25
...
5. Chlupáč 20

Reklama