Hlavní obsah

Senzace. Čeští mladíci vybojovali medaili, na dosah bylo i zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nervydrásající drama s báječnou medailovou tečkou. Čeští plochodrážníci Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Matouš Kameník skončili druzí ve finále MS juniorských týmů ve Vojensu. V rozhodující bitvě statečně bojující dvojice Kvěch-Chlupáč podlehla favorizované polské sestavě, neoplatila soupeřům porážku ze základní části. Zlato bylo blízko, ale i tak si Češi připsali parádní výsledek. A záhy může přibýt další, v sobotu se na dánské dráze jede i finále soutěže dospělých.

Foto: Sport.cz

Jan Kvěch na archivním snímku.

Článek

"Paráda, historický úspěch, v juniorech české barvy v týmovém závodě nikdy takhle vysoko nebyly," jásal po bitvě šéf domácího svazu Petr Moravec.

Kvěch s Chlupáčem do závodu vstoupili parádně, porazili těsně 5:4 domácí Dány, jasně 7:2 si poradili se Švédy i Australany a po třech jízdách vedli.

Pak je ale přibrzdili Poláci, jimž hladce podlehli. Nestačili ani na Lotyše (3:6), ale dál mohli v bitvě plné pádů živit naději na stupně. V poslední jízdě základní části Kvěch a Chlupáč obsadili druhé resp. třetí místo a Češi tak přemohli Brity 5:4, což znamenalo, že oba týmy poslaly ze hry ambiciózní Lotyše a vzápětí se v baráži střetly znovu o to, kdo pojede s Poláky finále.

Kvěch za sebou nechal Brennana, Chlupáč dojel třetí a společně tak vybojovali možnost odvety proti Polákům, kteří ale šanci na devátý titul v řadě a patnáctý celkově nepromarnili.

Česká dvojice se ve finále srovnala za vedoucího Miskowiaka, v cíli by to znamenalo výhru 5:4 a titul,  jenže ve třetím ze čtyř kol se za druhého Kvěcha dostal Cierniak. Chlupáčovi selhával motocykl, což Polákům pomohlo k celkovému triumfu.

Třetí člen českého týmu Matouš Kameník, který na poslední chvíli nahradil původně nominovaného Daniela Klímu, v průběhu večera šanci nedostal.

Kvěch a Chlupáč budou v sobotu ve Vojensu k vidění znovu, spolu s Václavem Milíkem se výborným výkonem ve čtvrtek kvalifikovali do finále týmové soutěže dospělých.

MS juniorských družstev na ploché dráze ve Vojensu:
1. Polsko (Przyjemski, Miskowiak, Cierniak)
2. ČR (Kvěch, Chlupáč, Kameník)
3. Británie (Brennan, Kemp, Flint)
4. Lotyšsko
5. Dánsko

Reklama